Main menu

Družabni dogodki

Razstava cvetja iz krep papirja Vransko 2016

Neformalno društvo Rož'ce je 19. in 20. novembra 2016 v Športni dvorani Vransko organiziralo že 4. vseslovensko razstavo cvetja iz krep papirja, na kateri je sodelovalo preko 100 izdelovalk iz vse Slovenije. Tudi letos so sodelovale članice Društva podeželskih žena Velike Lašče. S svojimi lično in nadvse mojstrsko izdelanimi rožami iz krep papirja so sodelovale Jožica Mavsar, Magdalena Peterlin, Milka Debeljak, Jelka Intihar in Cirila Marinčič. S številnimi rožami, ki so jim dodale še za tisti čas značilen kruh, so predstavile cvetlice vseh letnih časov. Pomlad so krasile magnolije, narcise, vijolice, marjetice, zraven pa je dišal kruh, ki se peče ob Veliki noči, kolački in zajčki iz testa. Sveti Valentin je predstavljal šopek čudovitih vrtnic, prav posebno pa je blestel poročni šopek iz vrtnic in kruh v obliki poročnega srca. Poletje zaznamuje žetev, ki ga je predstavljal aranžma iz marjet, plavic in maka ter pšeničnih klasov in košara s poletnim cvetjem kot so astre in cinije, zraven je bil še hlebec kruha. Jeseni cvetijo dalije, aranžma pa je bil narejen iz sončnic, ličkanja in lampinjončkov. Zima je čas božično-novoletnih praznikov, ki so ga članice DPŽ Velike Lašče predstavljale z božičnim kaktusom in ledenimi vrtnicami, zraven pa je bil poprtnik in prašički iz kvašenega testa. Tudi letos so udeleženke razstave naredile skupen aranžma rož iz krep paprija. Ustvarjalke so izdelale adventni venček, ki so ga poleg štirih sveč, sestavljale božične zvezde. Vse štiri sveče je krasilo 6.000 majhnih vijoličnih rožic, okrog njih pa so bile božične zvezde, katerih veliko s naredile tudi članice DPŽ Velike Lašče. Dvodnevno razstavo rož iz krep paprija si je ogledalo veliko ljudi od blizu in daleč in izdelovalke so zagotovo koga navdušile, da se bo tudi sam preizkusil v izdelovanju rož iz krep papirja.

Vransko

Vransko 1

Vransko 2

 

Srečanje žena in deklet pri mladi kmetici leta

ČZD Kmečki glas vsako leto izvede tekmovanje za naslov mlade kmetice leta. V lanskem letu je bilo to že 14 tekmovanje zapovrstjo, mlada kmetica leta 2015 pa je postala Petra Dular iz Vavte vasi pri Straži. Tudi letos (2016) se je več kot 50 predstavnic društev, včlanjenih v Zvezo kmetic Slovenije, med njimi tudi predstavnici Društva podeželskih žena Velike Lašče, srečalo pri aktualni mladi kmetici leta, letos pri Petri Dular. Društvo podeželskih žena Velike Lašče sta predstavljali Magdalena Peterlin in Zdenka Škrabec. Družina Dular je skupaj z članicami Društva podeželskih žena Novo mesto in županom občine Staža Dušanom Krštincem, predstavila kmetijo občino Straža in Vavto vas ter društvo, katere članica je Petra Dular in povezuje dekleta in žene Novega mesta in Straže. Zbrane je nagovorila tudi državna sekretarka ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša. Magdalena Peterlin pa je gostiteljici Petri Dular izročil tudi priložnostno in lepo aranžirano darilo kot spomin, da so jo obiskale tudi članice Društva podeželskih žena Velike Lašče.

Petra in Magda

 

Regijsko srečanje kmetic 2016 v Robu

Zveza kmetic Slovenije je letošnje regijsko srečanje društev podeželskih žena za regijo Ljubljana z okolico organizirala v občini Velike Lašče. Članice 24 društev iz območja Ljubljane in okolice so se zbrale na srečanju v okrepčevalnici Škrabec v Robu.

Predsednica zveze kmetic Slovenije Irena Ule je že pred srečanjem vsa društva pozvala k predlogu kandidatk za odbor zveze in tudi predlog za kandidatko za novo predsednico zveze, saj do razpisnega roka na zvezo niso prejeli nobene kandidature. Kandidatko za novo predsednico zveze kmetic udeleženke srečanja niso predlagale, so pa imenovale kandidatke za odbor. Predstavnice Društva podeželskih žena Velike Lašče so v Odbor Zveze kmetic Slovenije še naprej predlagale Milko Debeljak, ki je svojo kandidaturo tudi potrdila.

V nadaljevanju je Mateja Reš zbranim predstavila zapostavljene in pozabljene stročnice z namenom, da kmetice vzpodbudi za lastno pridelavo semen in stročnic. Predstavila je glavne značilnosti leče, boba, čičerike, soje, graha in fižola, njihovo gojenje, varstvo pred škodljivci, pobiranje, uporabo, predvsem namakanje in kuhanje, skladiščenje, predvsem prebiranje in odbiranje ter pridelavo semen. Na koncu je Reševa udeleženke pogostila z nekaterimi jedmi iz stročnic.

IMG 0671IMG 0672

 

 

Ajdovi želodčki v oddaji Dobro jutro
Zadnji petek v januarju 2016 sta v oddaji Dobro jutro sodelovali Magda Peterlin in Zdenka Škrabec, članici Društva podeželskih žena Velike Lašče. Ker je bila tokratna tema oddaje štruklji, sta predstavili ajdove želodčke s figami in ajdove želodčke s klobaso. V pogovoru z Marijo Merljak sta predstavili pripravo ajdovih želodčkov z vsemi priporočili in napotki. Njuna miza na osrednji tržnici v Ljubljani je bila obložena še z drugimi dobrotami, ki jih gospodinje na velikolaškem pripravljajo ob velikonočnih ali drugih praznikih.

dobro jutro 1dobro jutro 2dobro jutro 3

 

 

Razstava poprtnikov v Robu

Prvo nedeljo v letu 2016 so gospodinje iz Roba in okolice pripravile že tradicionalno razstavo poprtnikov, ki je izmenjajoč z Društvom podeželskih žena Velike Lašče in zavodom Parnas vsako drugo leto v Robu. Letos, četrtič zapovrstjo, je bilo v centru Rob na ogled kar 19 poprtnikov ali župnekov.

Poprtnike ali župneke je speklo in razstavilo 18 gospodinj iz Roba, Dolščakov, Strletja, Dednika, Gornjih Retij, Turjaka, Gradeža, Predstrug, Smrjen, Golega in celo iz Ljubljane, in Domžal. Kot je povedala Metka Starič iz zavoda Parnas je razveseljivo ne le, da so sodelovale gospodinje od blizu in tudi daleč, pač pa še bolj to, da je s svojimi prazničnimi kruhi na razstavi sodelovalo kar nekaj mladih gospodinj. Zaradi več gospodinj iz različnih krajev so bili tudi kruhi med seboj različni, eni so bili pečeni v modelih drugi brez modela, različni so bili njihovi okraski, med katerimi so prevladovali ptički, pri večini pa je bila tudi letnica letošnjega leta, a vsak po svoje je bil najlepši. Razstavljeni kruhi pa so bili še lepši in bolj praznični na lepo aranžirani mizi, za kar so poskrbele članice Študijskega krožka Parnas cvetlične aranžmaje je pripravila Jožica Bizjak, zahvala pa gre tudi Zdenki Škrabec in Nadi Lunder, ki sta za razstavo posodile prte in drugo opremo za razstavo ter Zorki Grobelšek, ki s šopki iz suhega cvetja okrasila degustacijsko mizo. Ob razstavi so se obiskovalci ustavili v prostoru za klepet, kjer je miza ponujala na pokušino poprtnik in druge sladke dobrote ter topel zeliščni čaj.

Razstavo kruhov je blagoslovil župnik Anton Dobrovoljc,dogodek pa so popestrili še pevci Župnijskega pevskega zbora iz Roba pod vodstvom Romane Petrič. Kar 11 poprtnikov so po razstavi prenesli še na Gradež, kjer so jih člani Društva za ohranjanje dediščine ponudili obiskovalcem tretjega večera Božični čas na Gradežu.

razstava poprtnikov2 pevcirazstava poprtnikov3 obiskovalci

 

Med prireditve ob občinskem prazniku sodi tudi Trški dan. Društvo podeželskih žena sodeluje s svojo stojnico, na kateri kmečke žene predstavijo različne izdelke, vsi prihajajo iz njihovih spretnih rok.

Trški dan
Trški dan 2008 V.Lašče

Sodelujemo z OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče. Pripravljamo delavnice peke kruha in peciva z mentorico iz vrst društva DPŽ.

 

- Miklavževanje

Pod okriljem DPŽ deluje tudi folklorna skupina. Leta 2010 smo prvič organizirale Miklavževanje, naslednje leto pa smo povabile še folkloriste.Tako srečanje organiziramo vsako leto in z njim tudi lepo zaključimo leto. Vsak skrbno pripravi majhno darilce, ga ob prihodu odloži v velik Miklavžev koš. Sledi večerja, po njej pa vsi nestrpno pričakujemo Miklavža in njegova spremljevalca, razposajenega parklja z verigo in velikimi burklami ter dobrovoljnega angela. Vsak mora do sv. Miklavža in mu dati odgovore za svoja slaba dela med letom. Angel obdaruje vsakega, četudi se tehtnica prevesi na slaba dela, mi ostali pa se od srca nasmejimo zagovorom posameznikov. Večer pa nam popestri muzikant folkloristov.

P1030016

Več slik v galeriji.

 

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni