Main menu

Izleti in ekskurzije

Strokovna ekskurzija na Bizeljsko

Članice društva podeželskih žena Velike Lašče in nekateri njihovi spremljevalci so se na Martinovo soboto 2016 odpravili na strokovno ekskurzijo na Bizeljsko. Prvo postojanko so imeli v Brezovici, kjer so si na kmetiji Najger ogledali tako imenovano repnico, ki je pred leti služila za shranjevanje pridelkov, sedaj pa je v njej lepo urejena vinoteka. V bizeljski cerkvi Sv. Lovrenca jih je že čakal tamkajšnji župnik Vlado Leskovar. Povedal je nekaj o cerkvi, o Antonu Martinu Slomšku, ki je svojo prvo službo nastopil kot kaplan v cerkvi Sv. Lovrenca. Ogledali so si cerkev, Slomškovo spominsko sobo in razstavo naravne in kulturne dediščine, na koncu pa še vinsko klet,v kateri so poskusili žlahtno kapljico. Sledil je obisk kmetice leta 2015 Lee Babič v Bukovju. Lea Babič je predstavila vinogradniško kmetijo, na kateri danes že gospodarijo mladi prevzemniki, sama pa pomaga pri vsakodnevnih obveznostih, saj je že od nekdaj navajena trdo delati. Njihova kmetija je velika 5,5 hektarjev, od tega je 2,5 hektarjev vinograda. Pridelujejo laški rizling, chardonnay, rumeni muškat, beli in sivi pinot, žametovko, modro frankinjo in avtohtono sorto rumeni plavec. Nadvse zanimivo je bilo videti njihovo zbirko 1500 majolk iz vsega sveta. Zadnji ogled je bil v Stari vasi, kjer so si ogledali klet penin vinogradništva Istenič. Poleg degustacije penin so si ogledali predstavitveni film o proizvodnji penin in na koncu še samo proizvodnjo penin, ki je bila za velikolaščane nadvse zanimiva in poučna. Pozno popoldne so si privoščili še Martinovo kosilo oziroma že večerjo v gostišču Kocjan, še malo pokramljali in se polni vtisov zadovoljni odpravili nazaj proti Velikim Laščam.

 

Bizeljsko

Ptuj

V maju 2013 smo organizirale ekskurzijo, da si ogledamo državno razstavo "Dobrote slovenksih kmetij." Z ogledom smo bile zadovoljne, saj smo videle veliko novih in dobrih izdelkov kmetij iz cele Slovenije.
Galerija slik

Ekskurzija v neznano 

Društvo podeželskih žena z Občino Velike Lašče sodeluje že vsa leta obstoja Občine. Lahko bi zapisale, da skorajda ni večje prireditve v občini, da ne bi pripravile peciva in ga postregle udeležencem, prav tako je društvo prepoznavno po organizaciji razstav, predavanj, pripravi različnih tečajev in delavnic. Sodelujemo z ostalimi društvi v občini in smo hkrati tudi aktivne v folklorni skupini. Skrbimo tudi za medgeneracijsko sodelovanje – sodelovanje med društvom, otroki v vrtcu in učenci in učenkami v osnovni šoli.

 
Glasbena popestritev po kosilu                                    Sprejem v slovenskem Lurdu


Skupinska slika v cerkvi

Veseli nas, da je naše delo opaženo. Še posebej pa smo bile presenečene, da nas je gospod župan nagradil z ekskurzijo v neznano. V jutranjih urah smo se 12. oktobra 2013 z manjšim avtobusom odpravili proti Krškemu. Tu se nam je pridružila Tadeja in nas strokovno in poučno peljala po poteh ogleda, za kar si ji iskreno zahvaljujemo.

Najprej smo se ustavile v Katičevem mlinu. Ogledale smo si mlin, pogovorile z lastnikom, ki nam je predstavil zgodovino mlina, proizvodnjo in prodajne prostore. Lahko si mislite, da smo te prodajne prostore dodobra izkoristile. Pot smo nadaljevale po znamenitih in turistiœnih krajih in objektih. Naj naštejem le nekaj teh: samostan reda trapistov in grad Rajhenburg ob Savi. V Brestanici smo si ogledali cerkev Marije Lurške, ki je ena izmed sedmih slovenskih bazilik in sodi med največje v Sloveniji, cerkev se imenuje tudi »slovenski Lurd«. Ogledali smo si tudi cerkev v Zaplazu.

Pot smo zaključile s kosilom. Zadnje presenečenje pa je bilo, ko so nam po kosilu zapele in zaigrale članice Tria Triola. Pot v noč nas je peljala proti domu. Imele smo se res lepo.

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam omogočili preživeti nepozaben dan.
Galerija slik

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni