Main menu

O poprtniku

bučno marmeladni dan velike lašče

Poprtnik je okrašen praznični kruh, ki je značilen tudi za naš velikolaški kraj in njegovo okolico. Peklo se ga je za praznik Svetih treh kraljev. Na tretji sveti večer je gospodinja spekla poprtnik, ga položila na mizo in pokrila s prtom, na dan praznika pa ga je gospodar razrezal. Dobili so ga vsi člani družine, kakor tudi vse živali na kmetiji. Pomembno je bilo, da so otroci dobili kos poprtnika, narečno imenovanega tudi župnek, s tičkom, s katerim je bil kruh okrašen. Nekdaj zelo cenjen kruh je povezoval družine in ljudi. Tudi kar nekaj navad se je držalo okrog poprtnika:

– Če je fant poskusil devet poprtnikov, je bila velika verjetnost, da se bo tisto leto poročil. (Izbral si je tiste hiše, kjer so bila dekleta godna za možitev.)

– Stran, na kateri se je poprtnik zasmejal (malo počil), je kazala na smer, s katere naj bi prišel snubec za domačo hčer.

–Otroci so si postavili kos kruha na glavo in se merili, koliko bodo zrasli v naslednjem letu, zato so bili otroci deležni večjega kosa kruha.

Poprtnik nas spominja na naše prednike in predstavlja del naše kulturne dediščine.

Prvo razstavo poprtnikov v Velikih Laščah je organizirala v domači gostilni ga. Vanja Damjanič v sodelovanju s članicami DPŽ leta 2001 pa vse do leta 2006.

Za razmislek o večji razstavi in bogatejši kulturni dediščini smo si članice DPŽ vzele nekaj časa in v letu 2009 same naredile samostojno razstavo »KRUH SKOZI CELO LETO«. V tej razstavi so bili zajeti tudi božični prazniki, čas, ko se je pekel ta praznični kruh poprtnik. V mesecu decembru leta 2012 smo članice DPŽ naredile razstavo poprtnikov. K sodelovanju smo povabile članice sosednjih društev DPŽ Ribnica, DPŽ Dobrepolje Struge, društev naše občine in učence OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče, na katere smo bile še posebej ponosne, saj so učenke pokazale navdušenje in veselje. Članice smo bile zelo ponosne, da se mladi vključujejo v ohranjanje kulturne dediščine.

Več slik si lahko ogledate v foto galeriji.

 

OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče

Bližajo se božični prazniki in z njimi šege, ki se nanašajo na naš kraj. Ena izmed šeg je tudi peka poprtnika ali župneka za praznik sv. treh kraljev. Starejši se še dobro spomnimo iz našega otroštva, kako smo ta lepi in dobri beli kruh z vsem spoštovanjem in težko pričakovali. Z dogovorom z ravnateljico in DPŽ smo se odločili, da pripravimo delavnico peke poprtnika. Udeleæilo se je je osem učencev. S pomočjo mentorice in spretnostjo učencev so nastali prav lepi poprtniki. Čaka nas še ena delavnica in s svojimi poprtniki gremo na državno razstavo in ocenjevanje poprtnikov na Videm, v občino Dobrepolje.

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni