Main menu

Izobraževanja

V društvo čez vso leta organiziramo številne delavnice in izobraževanja, ki jih vodijo bodisi same članice bodisi zunanji strokovnjaki. Preko predavanj podrobneje spoznavamo določene vsebine iz področja zdravstva in psihologije, alternativne medicine, vzgoje cvetja in urejanju vrtov, pridelave in uporabe vrntin, zelišč in dišavnic ter številnih drugih področij. V zimskem času imamo pogosto delavnice oziroma tečaje kot so peke kruha, pletenic in peciva ter drugih kuharskih tečajev, oblikovanje božično-novoletnih aranžmajev, izdelava papirnatega cvetja in drugo.

 

Delavnica peke pletenic

V petek 29. aprila 2016 je bila v kmečki sobi pri Škrabčevih v Robu delavnica pletenic, ki jo je vodila Milke  Debeljak. Delavnice se je udeležilo osem članic in spekle so osem različnih pletenic, vse pripravljene iz istih sestavin. Delavnica je trajala več kot šest ur in ko so bile pletenice pečene, so jih razrezale in ob drugih dobrotah, ki jih je pripravila gostiteljica Zdenka Škrabec, tudi poizkusile. Uspešno izvedena delavnica se je končala v prijetnem druženju, pri katerem ni manjkalo dobre volje in smeha.

Sestavine za pletenico: 1 kg mešane moke - mehka in ostra,4 rumenjake, 1 kvas,4 žlice olja, 8 žlic margarine, limonina lupina, sol, sladkor, voda mleko

IMG 2251

IMG 2259

IMG 2255

IMG 2261

IMG 2263

IMG 2254

 

IMG 2256

IMG 2257

IMG 2258

IMG 2276

IMG 2271

 

Delavnica Čemaž na več načinov

V ponedeljek 18. aprila 2016 je bila v kmečki sobi pri Škrabčevih v Robu delavnica »Čemaž na več načinov. Zbralo se je osem članic društva, ki so pripravile in nato tudi poskusile čemaž v kisu, čemažev namaz s skuto, čemažev namaz z orehi in lešniki ter čemažev kruh s skuto in bučnim oljem.

Čemažev namaz z orehi in lešniki - sestavine: čemaž, mleti orehi ali lešniki, maslo in sol (vse po okusu)

Čemažev namaz s skuto - sestavine: čemaž, skuta, kisla smetana, čebula, sol, poper.

Čemaž v kisu: narezan čemaž daš v kozarčke in zaliješ s kisom (1:3), sol, sladkor. V kis so vlagale tako liste kot tudi cvetove.

IMG 2240

IMG 2241

IMG 2244

IMG 2246

 

Dobrodelne laške butarice 2016
Že tretje leto zapored smo članice Društva podeželskih žena Velike Lašče izdelovale velikonočne butarice in zbrana sredstva namenile za dom Alojzija Grozdeta. Za izdelovanje butaric niso dovolj le pridne roke, pač pa je potrebna dobra volja in pomoč naših mož ter sosedov. Bršljan so nabrali Jani Petrič, Ivan Debeljak, Draga Ponikvar in Tončka Purkat, pušpan sta prinesla Marjan Porenta in Lojze Vesel, po oljčne vejice sta šla Rudi Rupar in Stane Indihar, rožice pa sta naredili Jelka Indihar in Joži Mauser. Osnove za butarice sta nabrala in pripravila Tone in Jelka Indihar, v Robu Zdenka Škrabec. Letos smo članice društva butarice izdelovale na dveh krajih, pri Mežnarjevih pri Sv. Jakobu in pri Škrabčevih v Robu.
Izdelovanje butaric je potekalo v prijetnem in sproščenem vzdušju, na mizi pa so bile tudi domače dobrote. Naredile smo 110 butaric, ki so nekaj posebnega, saj imajo vpletene papirnate rože. Ko smo na tiho nedeljo pred farno cerkvijo v Velikih Laščah ponujale naše butarice, je bilo med krajani slišati veliko zanimivih in lepih besed: »Jaz iščem butarico z modrimi rožicami za mojega vnuka.« Starejši gospod nam je povedal: »Butarico bom dal sosedu, ker mu žena več ne more narediti butarice.« Mlado dekle je vzelo butarico za svojo teto, ki je v domu ostarelih, da ji bo s tem pričarala velikonočno vzdušje. Sama sem butarico odnesla mami in očetu na grob, doma pa izdelala še butarico za svojo družino. Na svetu smo zato, da delamo dobro, saj štejejo le dobra dela.

IMG 2164

IMG 2136

IMG 2137

 

Delavnica o mazilih in kremah

November 2015 - V zimskem času se članice Društva podeželskih žena srečujejo pogosteje kot ostale mesece, ko ima gospodinja veliko dela na vrtu, ob hiši ali v kuhinji. Zimski čas je čas večernih srečanj, namenjen tudi izmenjavi izkušenj in znanj, zato pogosto organizirajo delavnice, ki jih vodijo bodisi zunanji sodelavci ali kakšna od članic, saj je vsaka v nečem boljša in ima o tem več znanja od drugih, kar pa ne pomeni, da tega ne prenaša rada ostalim. Članico Danico Rojc Debeljak iz Plosovega poznamo kot vrtnarko, ki je uredila že marsikatero cvetlično korito na domačijah in na javnih mestih, tako jeseni kot spomladi pa ima bogato ponudbo sadik za cvetlična korita, sadike zelenjave, za gredice in grobove ter sadike dišavnice. Prav slednje so že nekaj let njena strast in veselje. Kot pravi Danica rastline zaznavajo naša čustva, zato vsak človek ve, katera rastlina mu je všeč in katera ne. Iz vonjav rastlin je prišla do spoznavanja aromaterapije in do tega, da si marsikatero kremo ali mazilo za telo izdela sama. In to znanje in izkušnje je na eni od delavnic prenesla svojim sočlanicam društva podeželskih žena.

V pravljični hišici z bogato zbirko starega orodja in opreme ter zakurjeno krušno pečjo Zdenke Škrabec v Robu se nas je zbralo deset deklet in žena in celo en moški. Danica je najprej povedala nekaj osnov o izdelavi krem in mazil ter kakšna je razlika med doma pripravljenimi mazili in kremami, izdelanimi iz naravnih in ekoloških sestavin ter kupljenimi, katerih glavne sestavine so naftni derivati, razni sintetični emulgatorji, zgoščevalci in vonjave ter druge škodljive in nezdrave snovi. Slišale smo, da smo lahko preobčutljivi tudi na naravne sestavine, posebna previdnost in nekaj znanja je potrebnega pri uporabi eteričnih olj. Učinki naravne kozmetike so vidni dosti počasneje, saj ima za cilj kožo nahraniti in uravnovesiti delovanje kože, kozmetična industrija pa želi doseči hitro vidne učinke, zato posega po agresivnih sintetičnih spojinah.
Sestavine doma narejene negovalne kozmetike so masla in hladno stiskana maščobna olja in rastlinske učinkovine, ki jih vključimo z dodajanjem eteričnih olj ali izvlečkov v maščobnem olju – macerat.
Ob pomoči hčerke Doše je Danica prikazala izdelavo treh izdelkov. Za izdelavo zelo enostavno, za nego kože pa zelo učinkovito je mazilo. Osnovni sestavini sta maslo in hladno stiskano olje. Mazilo smo izdelali iz karitejeva in kokosovega masla, macerata rmana v oljčnem olju, olja mareličnih koščic in eteričnega olja brina.
Že masla in olja kožo nahranijo, jo varujejo pred izsušitvijo, spodbujajo k ravnovesju, eterično olje brina in rman namočen v olivno olje pa sta mazilu dodala še eno dimenzijo; blaženje bolečin v mišicah, sklepih, celulitisu, …
Druga krema je bila hidratantna krema, kar že ime pove, da je glavna sestavina voda oziroma čaj ali hidrolat in hladno stiskano rastlinsko olje. Za združitev oljne in vodne faze smo uporabili naravni emulgator , za boljše vlaženje pa še rastlinski glicerol. Izdelali smo si emulzijo/kremo iz hidrolata bazilike in macerata ognjiča v ričkovem olju ter dodali dve kapljici eteričnega olja geranije. Za vsako rastlino, ki smo jo uporabili v katerikoli kremi in še za marsikatero drugo, ki jo najdemo na vrtu ali v naravi, je Danica povedal njeno zdravilno uporabnost.
Na koncu smo naredili še hladilno galenovo mazilo, ki je v osnovi narejeno iz olja, vode in čebeljega voska. Naše mazilo za roke smo pripravili iz orehovega, konopljinega in kokosovega olja, hidrolata sivke in čebeljega voska.

Danica nam je poskušala predstavite dokaj preproste postopke za izdelavo vrhunske negovalne kozmetike in začutiti obilje, ki ga tudi na tem področju ponuja rastlinski svet.

 Slika 404Slika 419

Slika 411

Slika 407

 

Predavanje

8. 4. 2013 smo organizirali predavanje strokovnjakinje za zelenjadarstvo Ane Ogorelec pod naslovom »Vzgoja sadik in zelenjave«. Udeležilo se ga je okrog 23 slušateljev iz društva DPŽ in občanov občine Velike Lašče. Vsi so bili zadovoljni, saj so izvedeli veliko drobnih in pomembnih pravil, napotkov in odgovorov na svoja vprašanja o vzgoji zelenjave na svojih vrtovih.

 

Kuharski tečaji

Leta nazaj smo organizirale kuharske tečaje pod vodstvom kuharja Roberta Merzela, kuharja za protokol na Brdu. Tečaja smo se udeležile članice  DPŽ, kot tudi občanke, ki niso vključene v društvo. Bili so zelo dobro obiskani.

Zadnja leta pa same večkrat organiziramo delavnice peke kruha in krušnih izdelkov, kot so poprtnik, pletenice,  štanglni, potice, desertne potice …). Da te delavnice lahko vodimo, pa se seveda tudi izobražujemo.Dve članici sta obiskali izpopolnjevanje pod vodstvom predavatelja iz Biotehniške fakultete, ki jih organizira Kmetijsko svetovalna služba Ljubljana. Tako smo pridobile kar nekaj novega znanja opeki kruha, ki ga prenašamo naprej. 

 

Delavnice peke

Društvo podeželskih žena si prizadeva pridobiti čim več mladih deklet,  saj se zavedamo, da s podmladkom društvo lahko nadaljuje svoje delo.  V novembru in decembru 2013 smo imeli v Osnovni šoli Primoža Trubarja Velike Lašče dve delavnici peke poprtnikov. Z izdelki smo se predstavili in sodelovali na razstavi ter ocenjevanju poprtnikov na Vidmu v Dobrepolju. Dosegli smo lepe rezultate – srebrna priznanja.

Več slik v galeriji.

 

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni