Main menu

Papirnato cvetje

Pred šestimi leti smo članice  DPŽ Velike Lašče organizirale delavnico  izdelovanja rožic iz krep papirja. Kako se izdelujejo, so nam pokazale kolegice z Gradeža, ki so jih že znale. Kasneje smo povabile go. MiroSapač, avtorico knjige »PAPIRNATO CVETJE – NAŠA DEDIŠČINA«, da nam pokaže in pove vse o teh rožicah. Učile smo se izdelovati vrtnice –izdelave kar nekaj vrst vrtnic nas je navadila. Zanimanje za izdelavo še večjega števila rož nas je spodbudilo, da smo si članice kupile knjigo ge. Mire, iz katere pridno črpamo ideje.

Že prvo leto smo za dan gospodinj 29. 7.2007 po sv. maši poklonile vsem prisotnim vernikom mali šopek teh lepih rožic iz papirja (okoli 300). Takrat so jih delale tudi deklice, kasneje pa smo ostale samo članice DPŽ Jožica, Milka, Jelka, Marta in kasneje še Cirila. Leta 2011 smo pripravile razstavo v stari trgovini Kmetijske zadruge Velike Lašče pod naslovom »Gospodinja se predstavi«. Na njej smo razstavile tud aranžmaje iz papirnatih rož, v katerih je bilo čez 1000 cvetic.

Razstava je imela odličen obisk in veliko pohval.

Leta 2012 smo svoje spretnosti pokazale na »Vseslovenski razstavi cvetja iz papirja« na Vranskem. Sodelovalo je čez 20 izdelovalk rož iz vse Slovenije. Takrat smo tudi ustanovile sekcijo pod imenom »Rožce«. S ponosom lahko povemo, da smo bile z našimi izdelki zelo opažene in pohvaljene. Take pohvale nam dajo še večji zagon za delo v naprej.

Sodelujemo na prireditvah, tržnici, raznih pogostitvah in predstavitvah, kjer so vedno prisotne tudi naše »Rožce«. Mislim,  da je v Velikih Laščah z okolico malo ljudi, ki nebi imeli našega cvetja, šopka, aranžmaja ali samo rožice.

Ob dnevu gospodinj razveselimo naše goste in sodelujoče z aranžmaji iz nageljnov, sončnic, maka, vrtnic in še drugih cvetic iz papirja.

Rade se učimo, sedružimo in si tako izmenjamo izkušnje. Lahko se pohvalimo, da znamo izdelati čez 30 vrst rožic.

Sodelovanja z Osnovno šolo Primoža Trubarja Velike Lašče na tehničnem dnevu smo bile zelo veselile. Z otroki smo delale, učile in ustvarjale papirnate rožice in šopke. Želimo, da bi še naprej spodbujale mlade pri izdelavi papirnatih rož, da ne bodo šle v pozabo, saj je to naša etnološka dediščina.

Ob koncu predstavitve »ROŽCA« vas vabimo na naše delavnice, ki bodo objavljene na tej spletni strani.  Vesele vas bomo!

P2030902
Več slik v galeriji.

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni