Main menu

Dosežki

Dosežki 2016

Kuhanje vampov v Sodražici

Turistično društvo Sodražica je letos že tretjič zapovrstjo pripravilo tekmovanje v kuhanju vampov - Vampijado 2016. Letos se je v kuhanju te enolončnice pomerilo 14 tričlanskih ekip, med njimi tudi ekipa Folklorne skupine Velike Lašče, ki so jo sestavljali Janez in Zdenka Škrabec ter Davorin Mustar. Ekipe so morale same pripraviti ognjišče, s sabo pa so morali imeti kotliček za kuhanje in pripomočke ter kuhinjski pribor. Vsaka ekipa je dobila 2,5 kilogram kuhanih ter vakuumsko pakiranih vampov, iz katerih je morala pripraviti jed za vsaj 30 porcij. Tričlanska komisija, ki jo je vodila priznana svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak, je ocenjevala okus, izgled, aromo, barvo enolončnice kot tudi urejenost ekipe in prostora. Ves čas je komisija nadzorovala tudi potek kuhanja, na koncu pa ocenila še pripravo in videz mize. Prvo mesto je pripadalo ekipi Turističnega društva Pirniče pri Medvodah, drugo ekipi Folklorne skupine Velike Lašče, tretje mesto pa so si delile kuharice Vaškega društva Konca vas in Mame, članice Društva upokojencev iz Loškega potoka.

Vampijada

 

Državno ocenjevanje kruha v Beli Cerkvi

V organizaciji Zveze kmetic Slovenije in Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev je v Beli Cerkvi in v Šmarjeških toplicah aprila 2016 potekalo šesto državno ocenjevanje in razstava kruha. Na ocenjevanje je bilo prinešenih 154 kruhov. S svojimi kruhi so na ocenjevanju in razstavi sodelovale tudi članice Društva podeželskih žena Velike Lašče in zanje prejela odlične ocene. Bronasto priznanje sta prejeli Štefka Cimperman za krompirjev kruh in Marija Cimperman za pisani kruh iz bele in ajdove moke. Srebrno priznanje so prejele Tončka Purkart (na fotografiji) za  pšenični beli kruh, Draga Ponikvar za pšenični beli kruh, Zdenka Škrabec za kruh z bučnimi semeni in bučnim oljem in Jožefa Škrabec za kruh s čemažem in bučnim oljem. Zlato priznanje pa je z največ točkami od vseh prispelih kruhov prejela Mirjana Arko za pšenično beli kruh.

ocenjevanje kruha2016

Ocenjevanje šunke v testu v Grosuplju

V soboto, 12. marca 2016, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala 1. državna razstava in ocenjevanje šunke v testu. Šunka v testu je klasična velikonočna jed, brez katere ni pravih paznikov. Gospodinje jo pripravljajo na več načinov iz različnih vrst moke in dodatkov. Na prvem državnem ocenjevanju šunke v testu je sodelovalo 25 udeležencev, in sicer 24 tekmovalk, pa tudi 1 tekmovalec. Iz Društva podeželskih žena Velike Lašče so na ocenjevanju s svojo šunko v testu sodelovale Jožefa Škrabec, Tončka Purkart in Zdenka Škrabec. Vse tri so dobile zlata priznanja. 

Velikolaške pletenice na državnem ocenjevanju

Članice Društva Podeželskih žena Velike Lašče so se tudi v februarju 2016 udeležile državne razstave in ocenjevanja pletenic v Prečni pri Novem mestu. Milka Debeljak je za svojo pletenico prejela zlato priznanje, Magda Peterlin srebrno, Zdenka Škrabec in Jožefa Škrabec pa bronasto priznanje.
Društvo kmečkih žena Novo mesto je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije, Mestno občino Novo mesto, Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto in Turističnim društvom Straža tudi letos organiziralo tokrat že 11. regijsko in 7. državno razstavo in ocenjevanje pletenic. Namen prireditve je spodbujati, da se ohrani bogata dediščina receptov babic, ki jo podeželske žene in tudi možje ohranjajo iz roda v rod. Prav omenjena prireditev je pripomogla, da se je peka pletenic marsikje ponovno obudila iz skorajšnje pozabe. To dokazuje tudi število izdelkov na razstavi in ocenjevanju, ki vsako leto narašča. Vse večje je tudi zanimanje po znanju peke pletenic mladih deklic in deklet, ki prav tako prinesejo svoje pletenice na ocenjevanje in razstavo.
Pletenice se pečejo za Veliko noč, verjetno pa še bolj ob raznih praznovanjih. Pletenica ni samo boljši kruh, to je lahko čudovit dar, ki je narejen z ljubeznijo in spoštovanjem do osebe, ki ji je namenjena. Pletenica ima tudi veliko sporočilno vsebino.
Letos je bilo ocenjenih 75 pletenic. Tričlanska strokovna komisija je ocenjevala zahtevnost izdelave, zunanji videz, vonj in okus skorje in sredice, elastičnost, pa tudi izvirnost okrasitve same pletenice. Okraski morajo biti iz užitnega testa in dovolj pečeni. Tokrat so podelili 28 zlatih, 25 srebrnih in 12 bronastih priznanj ter 9 zahval.

 Razstava pletenice 2016 1Razstava pletenice 2016 2

Dosežki 2015

Šarkeljada 2015

Junija 2015 je Društvo podeželskih žensk Bučka organiziralo 11. ocenjevanje šarkljev, ki je bilo obenem peto državno ocenjevanje, saj pri organizaciji sodeluje tudi Zveza kmetic Slovenije. Na ocenjevanje so organizatorji tokrat sprejeli 53 šarkljev, ki so jih razvrstili v tri kategorije: kvašeni, umešani in biskvitni. Komisija, ki so jo sestavljali: Betka Verščaj, kot predsednica komisije, upokojena učiteljica na gostinski šoli, Damjana Trbanc, slaščičarka v slaščičarni Pralina, Metka Žulič, slaščičarka v gostinstvu Bruno Gabrijele, Maja Kozole iz pekarne Kruhek in Blaž Drobnak so ocenjevali zunanji videz, vonj in okus skorje in sredice, barvo, poroznost in elastičnost sredice ter povezanost skorje z dodatki in sredico. S šarklji so sodelovale tudi članice Društva podeželskih žena Velike Lašče, ki so dosegle odlične razultate. Magdalena Peterlin je z biskvitnim šarkljem dosegla srebrno priznanje, Zdenka Škrabec s kvašenim bronasto, Jožefa Škrabec z umešanim srebrno priznanje in Vida Kalan s svojim šarkljem zahvalo.

Festival MARMELADA 2015 

Na ocenjevanje marmelad v okviru 3. mednarodnega Festivala MARMELADA 2015, ki je potekal v Trebnjem, je prispelo 77 vzorcev. Sodelovale so tudi članice Društva podeželskih žena Velike Lašče in za svoje marmelade prejele eno zlato in dve srebrni priznanji.
Tričlanska senzorična komisija pod vodstvom dr. Tomaža Požrla je na ljubljanski Biotehniški fakulteti ocenila vse vzorce. Pri ocenjevanju so bili pozorni na barvo (4 točke), konsistenco (4 točke), vonj (4 točke) in okus (8 točk). Največje skupno število točk, ki jih je vzorec lahko prejel, je 20, kriteriji za razvrstitev v kakovostne razrede pa so bili: 19,00 do 20,00 točk zlato priznanje, 18,00 do 18,99 srebreno priznanje in 17,00 do 17,99 točk bronasto priznanje. Vse točke in s tem naziv popolna marmelada je prejelo devet marmelad, poleg tega pa je komisija podelila še 19 zlatih, 22 srebrnih in 18 bronastih priznanj. Odlično so bili ocenjeni tudi trije vzorci marmelad članic Društva podeželskih žena Velike Lašče. Magdalena Peterlin je za mešano marmelado prejela zlato priznanje, Jožefa Škrabec za mešano - jabolčno marmelado srebrno priznanje in Zdenka Škrabec za hruškovo marmelado prav tako srebrno priznanje.
Prav vse marmelade so obiskovalci na zaključni prireditvi Festivala MARMELADA 2015, ki je skupaj s prireditvijo Slovo poletju potekalo zadnjo avgustovsko soboto, tudi degustirali.

Marmelada trebnje

 

Draga Ponikvar iz Velikega Osolnika je kuhala čušpajs

Na izletniški kmetiji Padovac v Selu pri Kostelu je Turistično športno društvo Kostel 21. avgusta pripravilo letos že deseto kulinarično prireditev za ljubitelje kuhanja značilne kostelske enolončnice – Kostelskega čušpajsa. Letos je kostelski čušpajs kuhalo 13 ekip, med katerimi sta bili tudi Draga Ponikvar iz Velikega Osolnika (članica društva Podeželskih žena Velike Lašče) in Cirila Švajgar iz Ljubljane.

Ekipo, ki kuha čušpajs sestavljata glavni kuhar in pomočnik. Draga Ponikvar, ki je bila v ekipi kuharica, je ob pomoči prijateljice Cirile skuhala čušpajs iz najrazličnejših vrtnin, ki so zrasle na njenem vrtu ali na njivi, dodala pa je tudi malo mlade govedine. Čušpajs je enolončnica, ki je pripravljena iz različnih vrtnin, doda pa se tudi malo mesa, ki mora biti le ene vrste, lahko pa je govedina, teletina,  piščančje meso, zajčje meso, ribe ali katerakoli druga vrsta mesa. Pomembno je, da je čimveč vrtnin, ki zrasejo od spomladi do jeseni. Enolončnici se dodajo tudi začimbe, ki rastejo na vrtu in se ujemajo z vrtninami, ki so v jedi.

Beseda čušpajs izhaja iz nemške besede »zu Speise«, kar po slovensko pomeni »ob shrambi«. Jed naj ne bi bila kostelska posebnost, pač pa naj bi jo v 19. stoletju kuhali po celotni tedanji Avstro-Ogrski in sicer v različnih krajih drugače oziroma različno celo od hiše do hiše. Ime čušpajs naj bi dobile jedi, v katere so gospodinje dale tisto, kar so imele pri roki.

Kostelski čušpajs je degustirala in ocenjevala strokovna tričlanska komisija kulinaričnih strokovnjakov: Marija Bauer, Leon Pogelšek in Josip Markovčič. Draga in Cirila sta v ocenjevanju zasedli zlato sredino. Po končanem ocenjevanju je sledila pokušina pripravljenih jedi in družabno srečanje.
cuspajs  cuspajs1

 

Festival MARMELADA 2015

Na ocenjevanju marmelad v okviru 3. mednarodnega Festivala MARMELADA 2015, ki je letos potekalo v Trebnjem, so sodelovale tudi članice Društva podeželskih žena Velike Lašče in za svoje marmelade prejele eno zlato in dve srebrni priznanji.
Tričlanska senzorična komisija pod vodstvom dr. Tomaža Požrla je na ljubljanski Biotehniški fakulteti ocenila vse vzorce. Pri ocenjevanju so bili pozorni na barvo (4 točke), konsistenco (4 točke), vonj (4 točke) in okus (8 točk). Največje skupno število točk, ki jih je vzorec lahko prejel, je 20, kriteriji za razvrstitev v kakovostne razrede pa so bili: 19,00 do 20,00 točk zlato priznanje, 18,00 do 18,99 srebreno priznanje in 17,00 do 17,99 točk bronasto priznanje. Vse točke in s tem naziv popolna marmelada je prejelo devet marmelad, poleg tega pa je komisija podelila še 19 zlatih, 22 srebrnih in 18 bronastih priznanj. Odlično so bili ocenjeni tudi trije vzorci marmelad članic Društva podeželskih žena Velike Lašče. Magdalena Peterlin je za mešano marmelado prejela zlato priznanje, Jožefa Škrabec za mešano - jabolčno marmelado srebrno priznanje in Zdenka Škrabec za hruškovo marmelado prav tako srebrno priznanje. Prav vse marmelade so obiskovalci na zaključni prireditvi Festivala MARMELADA 2015, ki je skupaj s prireditvijo Slovo poletju potekalo zadnjo avgustovsko soboto, tudi degustirali.

5. državno ocenjevanje kruha

V organizaciji Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev in Zveze kmetic Slovenije je 11. aprila 2015 v bivši Prešernovi gostilni v Dolenjem Kronovem potekalo 5. državno ocenjevanja kruha. Razstava in zaključna prireditev z naslovom Sožitje kruha in vina je bila naslednji dan v Beli Cerkvi.

V ocenjevanje je prišlo kar 160 kruhov iz vse Slovenije, ki so bili razdeljeni v šest ocenjevalnih kategorij in sicer v pšenični kruh, rženi kruh, kruh iz drugih krušnih žit, mešani kruh, kruh posebnih vrst in praznični kruh. Iz Društva Podeželskih žena Velike Lašče je na ocenjevanju sodelovalo devet članic s svojimi kruhi. Poprtnik Milke Debeljak je prejel zlato priznanje in hkrati prejel najvišje število točk med vsemi kruhi. Od 80 možnih točk je njen poprtnik bil ocenjen s 79,33 točkami in tako bil razglašen za najboljši kruh.

Zlato priznanje so prejele tudi Jelka Indihar za božni kruh, Štefka Cimperman za krompirjev kruh, Tončka Purkart za pšenični beli kruh in Jožefa Škrabec za kruh z bučnim oljem in čemažem. Srebrno priznanje so prejele Draga Ponikvar in Mirjana Arko za pšenični beli kruh ter Zdenka Škrabec za kruh z bučnim oljem in semeni, bronasto priznanje pa je prejela Magdalena Peterlin za domači pšenični polnozrnati kruh.


Komisije so ocenjevale tako zunanji videz kot videz sredice, vonj in okus skorjice, topnost skorje in sredice... Prireditev z naslovom Sožitje kruha in vina so organizatorji združili še s podelitvijo priznanj najboljšim vinogradnikom. Obiskovalci od vsepovsod so si lahko ogledali razstavo spečenega kruha v kulturnem domu, na trgu v Beli cerkvi pa je bilo mogoče degustirati kruh in vino ter si ogledati in še toplo tudi pokusiti vinjevrško ajdovo pogačo.Razstava in ocenjevanje kruha v Škocjanu

Članice društva podeželskih žena Velike Lašče, Zdenka Škrabec, Štefka Cimperman in Jožica Škrabec so v februarju 2015 sodelovale na razstavi in ocenjevanju kruhov v Škocjanu. Vse tri so na ocenjevanju prejele zlato priznanje, kruh Zdenke Škrabec pa je dosegel tretje mesto med najvišje ocenjenimi kruhi.

Društvo podeželskih žena Škocjan in letos v sodelovanju z občino Škocjan je v februarju pripravilo šesto društveno ocenjevanje in razstavo kruha. Na ocenjevanju vsako leto sodeluje več članic domačega društva, vabilu pa se odzovejo tudi članice drugih društev. Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom Elizabete Verščaj je tako letos ocenjevala 78 vzorcev različnih kruhov, ki so prišli iz različnih koncev Slovenije. Kruhi se ocenjujejo glede na vrsto kruha in so razvrščeni v šest ocenjevalnih skupin: pšenične kruhe, ržene kruhe, kruhe iz drugih krušnih žit, mešane kruhe, kruhe posebnih vrst in praznične kruhe. Strokovna komisija ocenjuje zunanji videz, obliko, vonj skorje in sredice, videz in lastnosti skorje in sredice ter okus in topnost skorje in sredice.

Članice Društva podeželskih žena Velike Lašče, ki s svojimi dobrotami, tudi s kruhi in pletenicami sodelujejo na različnih ocenjevanjih in razstavah, so tokrat sodelovale v kategoriji ocenjevanja kruhov posebnih vrst. Zdenka Škrabec je spekla bučni kruh z bučnimi semeni, Jožica Škrabec zeliščni kruh s čemažem, Štefka Cimperman pa krompirjev kruh. Vse tri so prejele zlata priznanja, Zdenka Škrabec pa je s doseženimi 78,2 točkami, od vseh možnih 80 točk, dosegla tretje mesto med najbolje ocenjenimi. Od vseh 78 ocenjenih kruhov jih je 24 prejelo zlato priznanje, 25 srebrno in 27 bronasto priznanje ter dve zahvali za sodelovanje. Rezultati so dokaz, da gospodinje znajo speči dober kruh, ki nosi s sabo tradicijo in znanje naših babic, obenem pa mu znajo dodati nekaj svojega, bodisi v sami obliki ali dodatku nove sestavine. Po ocenjevanju so bili vsi kruhi razstavljeni in jih je bilo mogoče tudi kupiti. Tri najbolje ocenjene hlebce so na koncu prireditve tudi uspešno licitirali.

kruh-skocjan
Na sliki: (z leve) predsednica DPŽ Škocjan Jožica Mehak, gospodinje, katerih kruh je dosegel najvišje točke: Urška Pugelj, Rozalija Zupančič, Zdenka Škrabec ter škocjanski župan Jože Kapler

 Državna razstava pletenic v Prečni

V Prečni pri Novem mestu je tudi letos zadišalo po kruhu. V organizaciji Zveza kmetic Slovenije, Društva kmečkih žena Novo mesto, Turističnega društvo Straža in Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, je 14. in 15. februarja 2015 potekala tradicionalna, tokrat že šestič zapovrstjo, državna razstava in ocenjevanje pletenic.
Skupaj 72 gospodinj in tudi nekaj moških iz različnih koncev Slovenije je prineslo svojo umetelno izdelano pletenico. Sodelovale smo tudi članice Društva podeželskih žena Velike Lašče in sicer Jožefa Škrabec s pletenim srcem, Zdenka Škrabec s pletenico in Milka Debeljak s pletenim srcem. Ocenjevalni strokovni komisiji, ena za pletenice, ki so imele obliko štruce, in druga za tiste v obliki srca, sta imeli letos še težjo nalogo, saj so izdelki bili še boljši in lepši kot prejšnja leta. Pri ocenjevanju izdelkov komisiji ocenjujeta zunanji videz, to je obliko pletenice, barvo skorje in izgled površine skorje ter okraševanje pletenice, videz sredice, barvo in strukturo sredice, vonj in okus skorje in sredice ter zahtevnost izdelave. Pleteno srce je narejeno iz vsaj dveh različnih načinov pletenja in nivoja kit, okrašeno z rožami ali figurami iz testa. Pletena štruca pa je narejena iz vsaj dveh različnih načinov pletenja in treh nivojev kit, okrašena z rožami ali figurami iz testa. Kito splesti v obliki srca je zagotovo še težje kot v štruco.
Pletenica je imela nekoč veliko večji pomen kot ga ima danes, saj je bil to prazničen kruh za prav posebne priložnosti kot na primer ob rojstvu otroka. V dar prejeta pletenica je imela in ima tudi danes za tistega, ki jo prejme, izjemno vrednost, saj je v izdelavo pletenice vloženega veliko dela in truda. Veliko gospodinj danes tega znanja nima več, zato je namen državne razstave in ocenjevanja, da to znanje ne bi šlo v pozabo, da se prenaša na druge, predvsem na mlajše in se tako ohranja naša bogata kulturna dediščina.
Na letošnjem ocenjevanju v Prečni so pri ocenjevanju pletenic podelili 16 bronastih, 22 srebrnih in 20 zlatih priznanj. Tudi članice Društva podeželskih žena Velike Lašče so za svoje izdelke prejele odlične ocene. Milka Debeljak je za svojo pleteno srce prejela zlato priznanje, Zdenka Škrabec za pletenico bronasto priznanje, Jožefa Škrabec pa za pleteno srce zahvalo za sodelovanje.

Dosežki 2014

Udeležba na 5. državni razstavi in ocenjevanju pletenic

15. in 16. februar 2014

V mesecu februarju sva se s svojimi pletenimi izdelki dve članici udelelžili 5. državne razstave pletenic v Prečni pri Novem mestu. Dosegli sva lep rezultat, saj so bili izdelki ocenjeni s »srebrnim priznanjem«.

Menim, da je potrebno, da se članice udeležujemo tako takih razstav in prireditev, kot seveda delavnic. Vse to nudi možnost, da se tudi znanje o peki ohranja kot kulturna dediščina ne samo v društvu, temveč tudi v občini in širše.