Main menu

Folklorna skupina

Folklorna skupina Velike Lašče je bila ustanovljena leta 2005 v okviru Društva podeželskih žena Velike Lašče in Konjerejskega društva Velike Lašče. Z delom je začela pod vodstvom Nataše Hribar, od leta 2010 do 2015 je delovala pod vodstvom Marte Debeljak, za glasbeno spremljavo je skrbel Domen Indihar z diatonično harmoniko, na nastopih pa se mu je pridruži še Jakob Indihar z berdo, od leta 2015 pa skupino vodi Marjana Podlogar, na harmoniko pa igra Gašper.

Osnovni program folklorne skupine so dolenjski plesi. Med plese vključujemo pesem in predstavitve ljudskih običajev podeželja. Na številnih nastopih v domači občini, na regijskem tekmovanju, na gostovanju v sosednjih občinah, na Hrvaškem in v Makedoniji smo plesali in prikazali običaje naših krajev. Teme naših dosedanjih plesov so bile: pokopavanja pusta, kovanje konja, prizor dogajanja na trškem dnevu, klepet na vasi, v nedeljo popoldne, sekanje pirhov, štefanji dan, na vasi, nedeljsko popoldne.

 

Folklorna skupina

Folklorna skupina 2006 - Karlovica

pokopavanje pusta 2013

Pokopavanje pusta - 2013

Ples večera 2016

Članic sekcije Folklorna skupna Velike Lašče, ki deluje v okviru Društva podeželskih žena Velike Lašče so 27. novembra 2016 Levstikovem domu v Velikih Laščah pripravili Večer plesa. Poleg folklornikov Društva podeželskih žena Velike Lašče so nastopile mažoretke iz Velikih Lašč, Folklorna skupina OŠ Oskarja Kovačiča iz Ljubljane, Folklorna skupina OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče, Folklorna skupina Veterani Vidovo iz Šentvida pri Stični, plesni par Rok Studen Levstek in Viktorija Dremelj ter Folklorna skupina Društva podeželske mladine Velike Lašče.

Folklorna skupina Velike Lašče, ki jo sestavljajo članice društva podeželskih žena Velike Lašče in člani Konjerejskega društva in so od lanskega leta združeni v sekciji folklorne skupine Društva podeželskih žena Velike Lašče, so se predstavili s pesmijo in plesom z naslovom Nedeljsko popoldne. Zapeli so dolenjsko ljudsko pesem Ko zbrani gremo skozi vas, zatem pa zaplesali dolenjske plese kot so marjanca, zibenšrit in ples z metlo. Avtorica program je Marjana Podlogar, plesalci pa so zaplesali pod mentorstvom Tine Vindiš. Velikolaška mažoretno-plesna skupina je sestavljena iz mlajše in starejše skupine, v vsaki je po 5 deklic. Tradicija plesa je že kar desetletna. Ukvarjajo se z osnovami baleta, džez baleta in umetnosti vrtenja s palico. Twirling je eden od mlajših športov, pa vendar je prišel pod olimpijski šport. Tako je skupina malo kulturna in malo športna. Z veseljem se udeležijo nastopov, na katere jih povabijo, zato so popestrili tudi tokratni folklorno obarvan večer.
Učenci OŠ Oskarja Kovačiča iz Ljubljane so ob spremljavi štirih muzikantov zaplesali Goričke plese. Pod vodstvom mentorice Helene Vindiš se je osem plesnih parov predstavilo s Goričkimi plesi, prirejenimi za otroke. V uvodu so začeli z Goričkim valčkom, nadaljevali z bolj temperamentnim Sotišem, kjer so gibi in koraki bolj poudarjeni ter tipičnim goričkim plesom Cepel polko ter končali s Pajerišem in Rejzel polko.
Tako kot v drugih slovenskih pokrajinah, je tudi v Beli krajini razširjena plesna igra z izbiranjem, ki jo imenujejo Igraj kolo ali Puštrtanc. Po drugi svetovni vojni so začeli obnavljati stara pozabljena kola ali sestavljati nova, ki so se hitro udomačila. Ta kola ljudje nimajo za svoje plese in žive le v folklornih skupinah – Majka čeru in Slovensko partizansko kolo, ki je zanimivo pričevanje nekega časa. Vsa ta kola so peta in jih navadno spremljajo tamburaši ali harmonikar. Poleg omenjenih plesov so folkloristi Folklorne skupine veterani Vidovo iz Šentvida pri Stični zaplesali še ples Žumberačko kolo.
Rok Studen Levstek in Viktorija Dremelj sta plesni par nekaj mesecev, oba pa plešeta že štiri leta. Začela sta v Plesnem klubu Plesna zvezda, sedaj pa sta pri plesnem klubu Feniks v Ljubljani in plešeta standardne in latinsko ameriške plese.
Otroška folklorna skupina OŠ Velike Lašče deluje že štiri leta. V skupino so vključeni otroci od prvega do sedmega razreda, vodi pa jih mentorica Veronika Lipovec. Predstavili so se s spletnim programom Potujemo v Ribnico. Iz Velikih Lašč so z dolenjskimi plesi predstavili še člani folklorne skupine Društva podeželske mladine Velike Lašče in Ples večera zaključili člani folklorne skupine Velike Lašče s pesmijo Nocoj je ena luštna noč.
Večer plesa in pesmi so člani Folklorne skupine Velike Lašče ob finančni pomoči Občine Velike Lašče organizirali že v letu 2015 in v letu 2016, upajo, pa da jo bodo tudi v letu 2017 in da bo prireditev postala tradicionalna.

IMG 8551

IMG 8564

IMG 8581

IMG 8596

IMG 8610

IMG 8639

IMG 8642

IMG 8682

IMG 8707

IMG 8725

IMG 8765

IMG 8780

IMG 8790

 

Hitro zasuč' se okol'

Na odru Kulturnega doma Dolsko se je v četrtek, 21. aprila 2016, predstavilo sedem folklornih skupin, ki delujejo na območju Javnega sklad RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Ljubljana okolica. Na prireditvi z naslovom Hitro zasuč' se okol' smo se predstavili tudi velikolaški folklorniki. Prireditev je strokovno spremljal priznani slovenski folklornik Mirko Ramovš.

Poleg naše folklorne skupine so se predstavili plesalci Folklorne skupine Društva podeželske mladine Velike Lašče, Folklorna skupina Dolsko, Folklorna skupina Grof Blagaj iz Polhovega Gradca, Folklorna skupina Rožmarin in Mladinska folklorna skupina Rožmarin iz Vnanje Gorice ter Folklorna skupina Klas iz Horjula.

Slika 017

 

Slika 019

Slika 020

 

Slika 022

Slika 023

 

Folklorni večer 2016

Na folklornem večeru, ki ga je letos folklorna skupina Društva podeželske mladine Velike Lašče organizirala 10. aprila 2016 v Levstikovem domu v Velikih Laščah, smo nastopili tudi folklorniki Folklorne skupine Velike Lašče pod vodstvom Marjane Podlogar. Predstavili smo se s spletom Nedeljsko popoldne.

DSC00001

DSC00002

DSC00003

DSC00004

 

Dobrodelna prireditev v Ribnici

12. marca 2016 je folklorna skupina nastopila na dobrodelnem koncertu Pomagajmo za življenje v Ribnici.  S strani organizatorjev smo prejeli prijazno zahvalo:

Spoštovana Folklorna skupina Velike Lašče!

Želimo, da veste, kako zelo pomemben je vaš prispevek, saj bi brez vašega posluha za dobrodelnost v soboto, 12. marca 2016, težkouspešno izvedli veliki dobrodelni koncert 'Pomagajmo za življenje'. Prireditev je bila del akcije, s katero je Lions klub Ribnica zbral s pomočjo donatorjev zadostna sredstva za nakup več kot deset defibrilatorjev in tako presegel planiran finančno zelo zahteven projekt.

Skupaj z vami nam ni težko nadaljevati začrtane poti: ponovno smo za nekaj velikih korakov bližje široko odprtim vratom osebam, ki bodo potreboval pomoč.

Vaš posluh za dobra dela ne bo ostal neopažen. Za razumevanje in pomoč se vam iskreno zahvaljujemo.

Voščimo vam tudi vesele praznike in velikonočno veselje naj napolni vaše dneve skozi vse leto.

V duhu odprtega srca lionizma vas lepo pozdravljamo!

Predsednica Lions kluba Ribnica

Alojzija Zakrajšek

 

Kulturni večer v Šentvidu pri Stični

Folklorna skupina Velike Lašče je na povabilo folklorne skupine Kulturnega društva Vidovo iz Šentvida pri Stični 13. novembra 2015 nastopilo na tradicionalnem letnem večeru, ki ga v kulturnem domu v Šentvidu pri Stični pripravljajo mladi folkloristi društva.

Vsako leto v goste povabijo eno od sosednjih folklornih skupin in letos so povabili velikolaške folkloriste, ki so se predstavili svojim programom plesov in pesmijo Na vasi.

 

Velikolaški folkloristi v Makedoniji

Člani Folklorne skupine Velike Lašče, ki jo sestavljajo članice Društva podeželskih žena Velike Lašče in člani Konjerejskega društva Velike Lašče, tokrat v sodelovanju s folklorno skupino Društva podeželske mladine Velike Lašče, so od 6. do 8. novembra 2015 gostovali pri članih folklorne skupine KUD Ilinden Krivogaštani v Krivogaštanih v Makedoniji. Makedonski folkloristi so bili v aprilu gostje mednarodnega folklornega festivala Slofolk, ki je letos že drugo leto zapovrstjo potekal tudi v Velikih Laščah. Namen Sloflka je, da bi na Dolenjsko in v Posavje pripeljali folklorne skupine iz tujine, spoznavali njihove plese, pesmi, šege in navade, hkrati pa bi lažje navezali stike z organizatorji festivalov v tujini in predstavljali naše bogato ljudsko izročilo. In prav slednje so velikolaški folkloristi izpolnili, ko so obiskali folkloriste Krivogaštanov v Makedoniji.
Na celovečerni prireditvi v soboto, 7. novembra, so se skupaj s skupinami domačega društva, ki neguje makedonske narodne plese in traidicijo že več kot 35 let, predstavili tudi velikolaški folkloristi in sicer z dvema spletoma dolenjskih plesov in pesmi. Dvodnevno druženje folklornic in folklornikov različnih starosti je stkalo nova poznanstva in prijateljstva. Gostitelji so v svoji odprtosti, dobrosrčnosti, prijaznosti od jutra do večera dva dni skrbeli za svoje goste. Mize družin majhne občine Krivogaštani in zaselka Krušejani, kjer so bili gostje nastanjeni, so bile polni dobrot, ki jih pridelajo ali predelajo sami. V občini Krivogaštani ni družine, ki ne bi imela posevka tobaka, paprike in žit, v hlevih je prašič ali dva, na pašnikih pa govedo in drobnica. V glavnem se ljudje preživljajo iz kmetijstva in so skoraj v celoti samooskrbni, nekaj viškov, v glavnem tobak in papriko, pa prodajo. Tu in tam je kakšen zaposlen, bodisi v kraju Kivogaštani ali v prvem večjem mestu, to je Prilepu.
Gostitelji so goste peljali tudi na Ohridsko jezero ter v bližnje mesto Kruševo. Dva dneva sta prehitro minila in velikolaščani so se morali posloviti, polni lepih vtisov in v želji po ponovnem snidenju.

Slika 111

Slika 131

Slika 037

Zahvala

Velikolaški folkloristi se zahvaljujemo vsem, ki so nam s svojimi prispevki omogočili gostovanje pri Folklorni skupini KUD Ilinden v Krivogaštanih v Makedoniji.

S prispevki so nam gostovanje omogočili:

- Občina velike Lašče

- Petrol d.d.

- Kmetijska zadruga Velike Lašče z.o.o.

- DASOF d.o.o., Rašica

- Občinski odbor Slovenska demokratska stranka Velike Lašče

- Občinski odbor Slovenske ljudske stranke Velike Lašče

- Občinski odbor NSi – krščanski demokrati Velike Lašče

- Društvo podeželskih žena Velike Lašče

- Konjerejsko društvo Velike Laše

petrol

 

Mednarodni Slofolk 2015 že drugič v Velikih Laščah

V Levstikovem domu v Velikih Laščah smo zadnjo soboto v aprilu bili priča velikemu mednarodnemu dogodku Slofolk 2015. V soorganizaciji Folklorne skupine Velike Lašče ter pod pokroviteljstvom občine Velike Lašče so se številnim ljubiteljem ljudskega izročila s svojimi plesi, pesmijo, pristnimi ljudskimi glasbili in pisanimi narodnimi nošami predstavile folklorne skupine iz Brazilije, Makedonije, Srbije in Turčije.

Slofolk 2015 je potekal od 23. do 28. aprila. V Velikih Laščah so organizatorji, člani folklorne skupine Velike Lašče, goste, ki so bili vse dni nastanjeni v Novem mestu, sprejeli v soboto, 25. aprila že v dopoldanskih urah. Turški folkloristi so si ogledali Sodražico. Sprejel jih je tamkajšnji župan, s svojim nastopom pa so se predstavili na njihovi prireditvi Vampijada, zatem pa so si ogledali še romarsko cerkev v Novi Štifti, kjer jih je sprejel pater Niko Žvokelj, ter Trubarjevo domačijo na Rašici. Srbski folkloristi so si ogledali Ribnico in sicer Rokodelski center, grad in cerkev ter se skupaj z otroško folklorno skupino Lončki KUD France Zbašnik iz Dolenje vas predstavili v večnamenskem domu v Dolenji vasi. Brazilska folklorna skupina si je ogledala center našega glavnega mesta ter se s svojimi plesi predstavila v City Parku v BTC-ju v Ljubljani. Mladi makedonski folkloristi pa so si ogledali sosednjo občino Škofljico, kjer jih je prav tako sprejel tamkajšnji župan, nastopili pa so v kulturnem domu v Pijavi Gorici. Gostje so bili navdušeni nad gostoljubnostjo in lepotami naših krajev, gostitelji pa nad njihovimi plesi, petjem, glasbo ter čudovitimi narodnimi nošami.

V Velikih Laščah so v popoldanskih urah vse goste pričakali in sprejeli še drugi člani Folklorne skupine Velike Lašče ter jih pogostili z dobrotami, ki so jih pripravile članice Društva podeželskih žena Velike Lašče. Zatem so se začele pripravile na celovečerni koncert v Levstikovem domu v Velikih Laščah. Po nastopu domače folklorne skupine Društva podeželske mladine Velike Lašče so se v polni dvorani najprej med gosti predstavili člani folklorne skupine KUD Sveti Sava - Kać iz Srbije. Navdušenje obiskovalcev v dvorani je bilo tako veliko, da so nastopajoči morali še dvakrat ponoviti zaključni ples. Nič manj deleženi ploskanje in navdušenja nad usklajenimi glasovi in koraki ter glasbeni spremljavi niso bili vsi ostali nastopajoči, tako folklorna skupina Zafer folk dance Ensemble iz Turčije, skupina KUD Ilinden Krivogastani iz Makedonije ter folklorna skupina Gruppo Folklorico Italiano Ladri di Cuori iz Brazilije. Vse je dodobra še začinil zelo vešč povezovalec prireditve Jože Starič, ki je vsako nastopajočo skupino predstavil tudi s pomočjo njihovega plesnega para, ki sta v svojem jeziku predstavila narodno nošo. Po skoraj dveh urah bogatega programa na odru in po pogostitvi Folklorne skupine Velike Lašče v jedilnici Osnovne šole Primoža Trubarja Velike Lašče, se je druženje folkloristov ob plesu, petju in glasbi nadaljevalo vse do pozne noči.

Festival SloFolk poteka vsako leto konec aprila in traja šest dni. Vsako leto SloFolk gosti štiri tuje skupine, ki v času festivala nastopajo na celovečernih prireditvah skupaj z domačimi skupinami, vsak dan v drugem kraju, od koder prihajajo skupine gostiteljice. Taka oblika mednarodnega sodelovanja krepi prijateljstvo med narodi, premaguje verske razlike in pomaga spoznavati druge kulture. 11. mednarodni Slofolk so gostile štiri skupine soorganozatorice in sicer FD Kres iz Novega mesta, FS KUD Oton Župančič iz Artič,

FS Vidovo iz Šentvida pri Stični in FS Velike Lašče. SloFolk je prirediteljem uspelo vpisati tudi med festivale mednarodne organizacije folklornih festivalov Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels (C.I.O.F.F.) ter v njihov prireditveni koledar. Festival SloFolk je v dobršni meri zasnovan zanesenjaško, saj so gostujoči folkloristi bili nastanjeni v Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu in pri družinah domačih folklornikov oziroma gostiteljev. Stroške festivala z društvenim denarjem krijejo skupine gostiteljice in podporniki festivala, del denarja zanj je prispeval Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Poleg tega pa je tako za osrednje celovečerne nastope kot obrobne prireditve, obiske in predstavitev folklornih skupin potrebno veliko prostovoljnega dela vseh članov posameznih društev gostiteljic festivala ob donatorski pomoči lokalnih ustanov, organizacij in podjetij.

IMG 3241

IMG 3310

IMG 3258

IMG 3389

 

Folklorni večer 2015 v Velikih Laščah

 DSC03931

Na vasi - 2015

 

Mednarodni Slofolk 2014 prvič v Velikih Laščah

Od leta 2005 v Sloveniji poteka mednarodni festival Slofolk, kateremu se je leta 2013 priključila tudi naša folklorna skupina. Festival Slofolk poteka vsako leto konec aprila in traja šest dni. Vsakič gostimo štiri tuje skupine, ki v času festivala nastopajo na celovečernih prireditvah skupaj z domačimi skupinami, vsak dan v drugem kraju. Aprila 2014 je bila tako v okviru Slofolka 2014 ena od prireditev v Velikih Laščah, na njej pa so se predstavile štiri tuje folklorne skupine: FS Korak - Nikšič iz Črne gore, FS Viana do Castelo iz Portugalske, FS Mladost iz Montane v Bolgariji in FS Jonce Hristovski iz Skopja v Makedoniji.

slofolk 2014

Slofolk 2014

 

 

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni