Main menu

6. državno ocenjevanje in razstava kruha iz krušne peči

V petek 2. decembra 2022 je bila v Domu kulture v Robu osrednja prireditev 6. državnega ocenjevanja in razstave kruha iz krušne peči. Na ocenjevanju in razstavi je bilo letos 34 kruhov, med njimi tudi bel pšenični hlebec, ki ga je spekla najmlajša, ki se je preizkusila v peki kruha v krušni peči, učenka 9. razreda Lea Zakrajšek, ki je zanj prejela zlato priznanje.

Na ocenjevanju in razstavi kruhov iz krušne peči sodelujejo hlebci iz enega kilograma moke, pečeni v krušni peči, ki so razvrščeni v tri kategorije: A - pšenični kruh, B - mešani kruh in C - kruh posebnih sort. Tokrat je bilo na ocenjevanju 34 različnih kruhov, od pšeničnega belega, mešanega rženega, čebulnega, mešanega pisanega, mlečnega maslenega, kruh iz posebnih vrst moke, pšenični kruh z orehi, polnozrnati in drugi. Komisija, ki so jo sestavljale Milka Debeljak, Zdenka Škrabec in Melita Sušnik, vse dobre poznavalke z veliko izkušnjami peke kruha v krušni peči, je ocenjevala zunanji videz, okus sredice ter okus in videz spodnje ter zgornje skorje.

Milka Debeljak je na razglasitvi rezultatov v Domu kulture v Robu povedala, da so bili prav vsi kruhi lepi in okusni, trije so bili premalo slani, dva preveč, eden je bil povsem neslan. Eden kruh je bil z zelišči in začimbami in je imel po mnenju komisije preveč kurkume, kar je dalo kruhu preveč močan okus. Z leti je kruh na ocenjevanju vse boljši tako po okusu kot po izgledu, saj imajo več izkušenj in znanja tako pri pripravi testa kot same krušne peči. Tudi komisija je bila presenečena in vesela, ko je po končanem ocenjevanju izvedela, da je bil med hlebci tudi kruh 14-letnice, ki so ga ocenili z nekaj več kot 70 točkami, kar pomeni, da je Lea Zakrajšek zanj prejela zlato priznanje. 

Predsednica Društva podeželskih žena Velike Lašče Magdalena Peterlin je izrazila veliko veselje, da se je vabilu na tokratno državno ocenjevanje in razstavo kruhov iz krušne peči odzvalo toliko članic sorodnih društev iz bližine in tudi bolj oddaljenih krajev, nekaj kruhov pa so spekli tudi posameznice in posamezniki. »V Robu je ponovno zadišalo po kruhu in to po kruhu iz krušne peči, kar je zasluga vseh, ki so ga spekli.« Veščino priprave kruha v krušni peči se naučimo ob pomoči izkušenih mož in žena, in s tem ohranjamo dediščino ter jo uspešno prenašamo tudi na mlade,« pove Magdalena Peterlin, ki s svojimi članicam pogosto obišče učence v osnovni šoli. Povabijo jih tudi na svoje majhne kmetije, kjer jim predstavijo marsikatero že pozabljeno dejavnost, ki jo želijo ohraniti ali ponovno obuditi. Nedavno so imeli v šoli delavnico peke kruha, ki so ga skupaj z učenci zamesili in spekli tokrat v električni pečici šolske kuhinje. Mogoče pa ga bodo kdaj v prihodnje v eni izmed krušnih peči na eni od domačij. V tem tednu bodo z učenci pekli praznične kruhe poprtnike.

Vsem, ki so organizirali državno ocenjevanje kruhov, in vsem, ki so s kruhi sodelovali na ocenjevanju, se je zahvalila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. Še posebej se je zahvalila mladim, ki se spoznavajo s peko kruha, v upanju, da bodo to delali tudi v prihodnje. Župan dr. Tadej Malovrh je spregovoril o kruhu našem vsakdanjem, ki kot rek izginja. Danes smo v situaciji, ko bel kruh ni več zdrav, ko je vrednost kruha le takrat, ko je še topel na polici, medtem ko gre veliko kruha v reciklažo ali se ga celo zavrže. Preveč kruha se zavrže in malo je tistih, ki znajo speči dober kruh, zato je bila njegova zahvala namenjena vsem, ki to delajo, saj bi brez njih to znanje šlo v pozabo. Velik aplavz je bil namenjen učencem Osnovne šole Primoža Trubarja Velike Lašče, Podružnične šole Rob, ki so si razstavo kruha ogledali in spoznali delo od zrnja do kruha ter na temo kruha pripravili kulturni program z naslovom Dober kot in zraven obesili risbice kruhov. Recitirali so pesmice o kruhu, povedali več pregovorov in rekov o kruhu ter zaigrali igro, v kateri so govorili o kruhu in celo zaplesali.

DSC 0112

Na ocenjevanju je bilo 34 kruhov, od teh so bili 4 bronasti, 11 srebrnih in 19 zlatih. Največ točk je za pšenični beli kruh prejela Ana Novak iz Društva podeželskih žena Moravče.

 

DSC 0100DSC 0071DSC 0043DSC 0046

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni