Main menu

SloFolk - Mednarodni folklorni festival Slovenija

Folklorna skupina Društva podeželskih žena in Konjerejskega društva Velike Lašče vabi v soboto 25. aprila 2015 ob 19. uri v Levstikov dom v Velike Lašče na 11. mednarodni folklorni festival – SloFolk 2015. Gostujejo folklorne skupine iz Brazilije, Makedonije, Srbije in Turčije, nastopila pa bo tudi domača folklorna skupina Društva podeželske mladine Velike Lašče.

Festival SloFolk poteka vsako leto konec aprila in traja šest dni. Vsako leto SloFolk gosti štiri tuje skupine, ki v času festivala nastopajo na celovečernih prireditvah skupaj z domačimi skupinami, vsak dan v drugem kraju, od koder prihajajo skupine gostiteljice. Taka oblika mednarodnega sodelovanja krepi prijateljstvo med narodi, premaguje verske razlike in pomaga spoznavati druge kulture. 11.mednarodni Slofolk letos gostijo štiri skupine soorganozatorice in sicer FD Kres iz Novega mesta, FS KUD Oton Župančič iz Artič,
FS Vidovo iz Šentvida pri Stični in FS Velike Lašče. Gostujejo pa folklorna skupina Gruppo Folklorico Italiano Ladri di Cuori iz Brazilije, folklorna skupina KUD Sveti Sava - Kać iz Srbije, folklorna skupina KUD "ILINDEN" Krivogastani iz Makedonija in folklorno skupino Zafer folk dance Ensemble iz Turčije. Slofolk 2015 bo letos potekal od 23. do 28. aprila. Poleg nastopa v Levstikovem domu v Velikih Laščah, se bodo gostujoče skupine z domačo gostujočo skupino predstavili še v petek 24. aprila ob 12.30. uri na Glavnem trgu v Novem mestu, v nedeljo 26. aprila ob 19. uri v Prosvetnem domu v Artičah in v ponedeljek 27. aprila ob 19. uri v Domu kulture v Šentvidu pri Stični.

Gruppo Folklorico Italiano Ladri di Cuori je bila ustanovljena avgusta 1995, na pobudo italijanske manjšine v Cascavelu v Braziliji. Njihov repertoar pokriva plese od severa do juga Italije, še posebej pa so osredotočeni na kostumsko podobo Benečije, Kalabrije, Sicilije, Sardinije in Kampanije. Skupino sestavlja 30 članov, ki predstavljajo plese, kostumsko podobo in veselje italijansko-brazilskih ljudi, ki prihajajo iz južne Brazilije. Trudijo se ohranjati italijanske korenine, skrbijo za svojo tradicijo, hkrati pa spoštujejo tradicijo države, v kateri živijo. Njihova predstava je sestavljena iz glasbe, petja, plesa in dramatizacije, katera pripoveduje njihovo zgodbo prastaršev, ki so se preselili iz Italije v Brazilijo. Ohranjajo svojo kulturo, katero povezujejo z gavčo tradicijo, ki prihaja iz južne Brazilije.
KUD Ilinden Krivogastani iz Makedonije je društvo, ki neguje makedonske narodne plese in njihovo tradicijo. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1979 in trenutno šteje 70 članov, ki so razdeljeni v dve skupini, prav tako pa imajo tudi pet glasbenikov. Kulturno umetniško društvo Ilinden iz Krinogaštanov je dobilo veliko priznanj in nagrad na svojih potovanjih širom Evrope kot tudi na številnih festivalih in drugih tovrstnih prireditvah v Makedoniji. Folklorno skupino Zafer folk dance Ensemble iz Turčije so leta 1962 ustanovili izseljenci iz Jugoslavije, ko predstavlja eno najstarejših izseljenskih folklornih skupin na območju Republike Turčije. Njihovi predniki prihajajo iz Makedonije, Albanije, Črne Gore in Srbije, člani skupine pa prihajajo iz območja Burse, južno od Istanbula. Namen društva je gojiti in ohranjati svojo in turško kulturo. Do sedaj so se udeležili več različnih nacionalnih in mednarodnih festivalov, organizirali več kot 500 koncertov ter pripravili več kot 150 televizijskih dogodkov. Društvo je »gnezdo«, kamor se zatekajo mladi, da trošijo svojo energijo, sklepajo prijateljstva in osvajajo srca. S svojimi energičnimi nastopi osvajajo publiko, saj so v njihovih nastopih prisotni elementi albanskega in turškega melosa, vse skupaj pa začini še balkanska virtuoznost.
KUD Sveti Sava iz Kaća pri Novem Sadu v Srbiji je bilo ustanovljeno leta 2000 na pobudo bivših in sedanjih članov njihovega društva. Zbrali so se ljubitelji folklore, petja, glasbe in vse tovrstne umetnosti, ki niso želeli prenehati z ohranjanjem tradicije tudi po izstopu iz društva zaradi družinskih obveznosti. Društvo ima štiri sekcije. Na samem začetku je društvo štelo 70 članov, ki se je v treh letih potrojilo in sedaj šteje že preko 250 članov. Plešejo srbske plese vseh pokrajin.

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni