Main menu

14. bučno-marmeladni dan in 20 let društva

V soboto, 6. oktobra 2018, je na Levstikovem trgu v Velikih Laščah bilo praznično. Zgodil se je 14. bučno-marmeladni dan in slovesnost ob 20. obletnici DPŽ Velike Lašče.

 

Društvo podeželskih žena Velike Lašče je 20. letnico delovanja praznovalo na tradicionalnem, letos že 14. bučno-marmeladnem dnevu, ko na Levstikovem trgu v Velikih Laščah zadiši po bučni juhi, na pokušino so marmelade in najrazličnejše domače dobrote, na ogled pa različne buče. Letos so na glavnem trgu v Velikih Laščah ob številnih stojnicah bile prikazane domače, skoraj že pozabljene obrti, na ogled je bila razstava Gospodinja se predstavi, končalo pa se je s svečano prireditvijo v počastitev 20. letnice društva. Praznovanje so s svojo prisotnostjo popestrili tudi prijatelji iz Razkrižja.

V zgodnjih jutranjih, v soboto, 6. oktobra, je v Velikih Laščah zadišalo po bučah. Tri ekipe, ekipa DPŽ Sončnice iz Grosuplja, ekipa DPŽ Kočevske in ekipa Vaški kuharji so začeli rezati buče za bučno juho. Po dobri uri so bile že vse juhe kuhane, zato je sledilo dekoriranje mize in serviranje juhe. Vse je pozorno spremljala tričlanska ocenjevalna komisija pod vodstvom Marijane Samsa, ki je vse juhe tudi okušala. Vsaka je imela malo svojega prav posebnega okusa, zato se je komisija težko odločila katera je bila najboljša. Najboljšo juho je po oceni komisije skuhala ekipa DPŽ Kočevske, drugi so bili Vaški kuharji iz Velikih Lašč, tretji pa DPŽ Sončnica iz Grosuplja.
Pri ocenjevanju marmelad je tričlanska komisija pod vodstvom Milke Debeljak okušala 23 različnih marmelad. Glede na čvrstost ali konsistenco, okus, vonj in barvo je najboljšo marmelado skuhala Zorka Grobelšek, drugo Magdalena Peterlin, tretjo pa Joži Mauser. Na razstavi buč na Levstikovem trgu pa je bila tudi najtežja 82,5 kilogramska buča Jožeta Železnika in najbolj posebna buča Anamarije Komac Bernik. Poleg okušanja bučnih juh in marmelad so si obiskovalci lahko ogledali različne stojnice, kjer so predvsem starejši domačini izdelovali zobotrebce, žlice, predla se je volna na kolovratu, v pokušino in nakup pa so bile tudi različne domače dobrote in izdelki.
Poleg številnih lokalnih stojnic so tržnico v Velikih Laščah tokrat popestrili tudi člani Turistično-narodopisnega društva Razkrižje, ki z DPŽ Velike Lašče sodelujejo že od leta 2003, od leta 2005 pa še bolj, saj sta takrat društvi podpisali listino o nameri, občina Velike Lašče in občina Razkrižje pa sporazum o sodelovanju. Od takrat občini sodelujeta na več področjih, občani pa se izmenično obiskujejo ob vseh večjih praznovanjih ene ali druge občine. Tudi tokrat se je v Velike Lašče pripeljalo poln avtobus Razkrižanov skupaj s predsednikom društva in županom občine Razkrižje Stankom Ivanušičem.
V okviru praznovanja 20. letnice društva so članice v razstavnem prostoru Levstikovega doma pripravile tudi zanimivo in bogato razstavo Gospodinja se predstavi, v kateri so se predstavile članice s svojimi pridelki in izdelki, med katerimi so izstopale krušne in druge sladke dobrote. 20. let svojega dela so po dopoldanskem pestrem dogajanju na trgu slovesno zaključili v Levstikovi dvorani. Bilo je polno pohval in zahval, vmes pa ples, glasba in petje učencev osnovne šole Velike Lašče ter nastop gostov folklornikov iz Razkrižja. 20 let delovanja društva je v pozdravnem nagovoru predstavila od leta 2015 aktualna predsednica Magdalena Peterlin. Kot večina tovrstnih društev po Sloveniji je tudi DPŽ Velike Lašče kot aktiv Kmečkih žena pod okriljem kmetijske svetovalne službe deloval že v sedemdesetih letih. Leta 1998 pa je bilo uradno ustanovljeno Društvo podeželskih žena (DPŽ) Velike Lašče. Prva predsednica društva je bila Mihaela Polzelnik. Njena naslednica je bila Milka Debeljak, ki je bila predsednica daljši čas, vmes pa je krajši čas društvo vodila tudi Bojana Dolšina. Danes je v društvu okrog 30 članic, ki se srečujejo vsak zadnji ponedeljek v mesecu. V okviru društva pa od leta 2012 deluje tudi sekcija Rož’ce, v kateri članice izdelujejo različne rožice iz krep papirja. Pred leti so razvile svoj prapor in poskrbele za svoje obleke, ki so izdelane po nedeljski (tazahmašni) obleki babic, v katerih se predstavljajo na prireditvah. Skozi leta so organizirale številne lastne prireditve in štiri so postale tradicionalne, to so materinski dan, dan gospodinje, bučno marmeladni dan in državna razstava in ocenjevanje kruha iz krušne peči. "V občini skoraj ni prireditve, na kateri ne bi občutili sadov dela pridnih rok. Potice, poprtniki, pletenice, rogljički, namazi, aranžmaji, suho cvetje, ročna dela, ples in predvsem dobra volja bogatijo naš prostor,« so bile besede župana občine Velike Lašče Antona Zakrajška, ki je ponosen na to, da svoja znanja in izročila, ki so jih članice društva pridobile od svojih staršev ali starih staršev, z organizacijo številnih delavnic ter sodelovanjem s šolo in vrtcem prenašajo na mladi rod in so poleg tega še uspešne na različnih tekmovanjih, ki potekajo v organizaciji Zveze kmetic Slovenije. Društvo podeželskih žena je eno izmed najbolj aktivnih društev v občini, kar je dokaz, da so v preteklosti prejeli vsa možna občinska priznanja.
Magdalena Peterlin je v imenu društva podelila listino častnega člana društva za njihovo dolgoletno članstvo in požrtvovalno delo v društvu Štefki Cimperman, Joži Mauser in Mariji Cimperman.

 

DSC 0204 manjsa

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni