Main menu

3. državno ocenjevanje in razstava kruha iz krušne peči

Društvo podeželskih žena Velike Lašče v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in občino Velike Lašče pripravlja 3. državno ocenjevanje in razstavo kruha iz krušne peči.

Na razstavi in ocenjevanju sodelujejo kruhi, hlebci iz 1 kg moke pečeni v krušni peči, ki bodo razvrščeni v: A - pšenični kruh, B - mešani kruh in C - kruh posebnih sort.
Prijave kruhov zbiramo do srede, 5. decembra 2018, na telefon 031 816021 (Zdenka Škrabec) ali po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; dostava kruhov je v Okrepčevalnici Škrabec v Robu v četrtek, 6. decembra 2018, do 14. ure.
Razglasitev rezultatov ocenjevanja s kulturnim programom bo v petek, 7. decembra 2018, ob 18. uri v Domu krajanov v Robu, razstava kruhov pa v prostorih KZ Velike Lašče v Robu v petek, 7. decembra, od 8. do 21. ure in v soboto, 8. decembra 2018, od 8. do 14. ure.

 

 

 

Zveza Kmetic Slovenije in Društvo podeželskih žena Velike Lašče

objavljajo RAZPIS

3. DRŽAVNO OCENJEVANJE KRUHA

IZ KRUŠNE PEČI

1. VRSTE KRUHA

- pšenični kruh (A) pšenični beli kruh (moka TIP 400, 500), pšenični polbeli kruh (moka TIP 850), pšenični črni kruh (moka TIP 1100),

- kruh posebnih vrst (B)

je kruh s posebnimi lastnostmi, ki so mu dodane posebne surovine: mlečni kruh (50 % vode nadomestimo z mlekom), maščobni kruh (vsebuje najmanj 5 % maščob, poimenuje se glede na vrsto maščobe npr. masleni kruh, kruh z oljčnim oljem ipd.), kruh s semeni (2 % semen), kruh z zelenjavo (2 % suhe zelenjave), kruh z zelišči oziroma z začimbami, ki vsebuje toliko začimb, da daje kruhu značilen okus.Odstotki se računajo od skupne količine moke.

- mešani kruh (C) je iz mešanice pšenične, ržene, ječmenove, ovsene, ajdove, koruzne, prosene, sojine ali polnozrnate moke, konopljine moke, drobljenca ali kosmičev. Poimenuje se po vrsti moke: pšenični mešani kruh (najmanj 51% pšenične moke), rženi mešani kruh (najmanj 51% ržene moke), koruzni mešani kruh (najmanj 30% koruzne moke), ajdov mešani kruh (najmanj 30% ajdove moke), ovseni mešani kruh (najmanj 20% ovsene moke), ječmenov mešani kruh (najmanj 20% ječmenove moke), proseni mešani kruh (najmanj 20% prosene moke), polnozrnati mešani kruh (najmanj 30% različnih vrst polnozrnate moke), pirin mešani kruh (najmanj 30% pirine moke ali pirinih kosmičev), konopljin mešani kruh (max. 10% konopljine moke), krompirjev kruh (najmanj 20% krompirja), sadni kruh (najmanj 10% sadja). Odstotki se računajo od skupne količine moke.

2. KOLIČINA

Kruh naj bo izdelan iz 1 kg moke v obliki hlebca. Na osebo se lahko dostavi največ 1 izdelek. Izdelek mora biti pečen v krušni peči (podlaga je lahko: zeljno perje ali posipi).

3. DODATNE ZAHTEVE PRI IZDELAVI

Izdelek – kruh ne sme biti premazan z jajcem, ne sme biti okrašen in ne sme biti pečen v modelu, imeti mora obliko hlebca.

4. ČAS IN KRAJ DOSTAVE

Kruh je treba dostaviti v četrtek, 6. decembra 2018, do 14. ure, v Okrepčevalnico Škrabec, Rob 11, 1314 Rob. Prispevek na izdelek je 5,00 evrov, plača se z gotovino, ob dostavi.

5. PREDHODNA PRIJAVA

Predhodna prijava je obvezna in je mogoča pri Zdenki Škrabec (telefon: 031 816-021), Magdaleni Peterlin (telefon: 041 889-794) ali preko e-pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. vse do 5. decembra 2018. Ob prijavi je treba navesti osebne podatke, vrsto kruha, ki ga boste prinesli ter ime kruha. Preko e-pošte prejmete kategorijo, v katero bo razvrščen prijavljeni kruh

6. OPREMA IZDELKA

Obvezna priloga je izpolnjena deklaracija (glej prilogo) iz katere je razvidno:

- naziv in kategorija izdelka,

- ime in priimek ter naslov izdelovalca,

- sestavine.

Podatki na deklaraciji pri oddaji izdelka se morajo ujemajo s podatki, ki ste jih navedli ob prijavi kruha.

7. OCENJEVANJE

Kruh bo ocenila strokovna komisija na podlagi pravilnika o ocenjevanju kruha, sprejetega 15. novembra 2016, v četrtek 6. decembra 2018 po 14.00 uri.

Komisija ocenjuje zunanji videz, vonj skorje in sredice, videz in lastnosti skorje in sredice,

okus in topnost skorje in sredice, videz in debelina spodnje skorje.

8. NAGRADE IN PRIZNANJA

Nagrade in priznanja prejmejo izdelki, ki se na podlagi doseženih točk razvrstijo v kategorije:

zlato priznanje od 75,0 – 80,0 točk

srebrno priznanje od 70,0 – 74,9 točk

bronasto priznanje od 60,0 – 69,9 točk

zahvalo vsi izdelki z oceno pod 60,00 točk

plaketa za trikrat zaporedoma osvojeno zlato priznanje za enak izdelek.

INFORMACIJE: Ob prijavi oziroma pri Zdenki Škrabec (031 816-021) ali Magdaleni Peterlin (041 889-794).

 

 

Datum: 7. november 2018

Organizacijski odbor

»Državne razstave kruha iz krušne peči«

 

 

 

PRAVILNIK

O OCENJEVANJU KAKOVOSTI KRUHA

NA DRŽAVNI RAZSTAVI IN OCENJEVANJU

KRUHA IZ KRUŠNE PEČI

V ROBU

Splošne določbe

1. člen

Po določbah tega Pravilnika se izvaja ocenjevanje kakovosti in podeljevanje priznanj za kruh iz krušne peči. Nagrajeni izdelki - kruhi se predstavijo na državni razstavi Državna razstava in ocenjevanje kruha iz krušne peči.

2. člen

S tem pravilnikom se določa:

  1. osnovna kakovost izdelka – kruha iz krušne peči,

  2. količina posameznega vzorca,

  3. opremljenost izdelka z izpolnjeno deklaracijo,

  4. delo ocenjevalne komisije,

  5. način ugotavljanja kakovosti izdelkov in točkovanje,

  6. vrste priznanj.

3. člen

Zahteve pri izdelavi izdelka - kruha:

a) na osebo se lahko dostavi največ en izdelek,

b) izdelek – kruh – mora biti izdelan iz 1 kg moke,

c) premazan ne sme biti z jajcem

d) ne sme biti pečen v modelu, imeti mora obliko hlebca,

e) kruh mora biti pred ocenjevanjem pečen vsaj 8 ur.

4. člen

Izdelek mora biti opremljen z izpolnjeno deklaracijo, ki se določi z razpisom.

Količina posameznega vzorca je določena.

5. člen

Izdelek mora biti pravočasno dostavljen in opremljen z deklaracijo (čas, kraj dostave in ostala navodila za izpolnitev deklaracije so navedeni v vabilu na sodelovanje).

Iz deklaracije morajo biti razvidni podatki:

  • ime in priimek ter naslov izdelovalca - ta se ob prevzemu opremi s šifro,

  • ime izdelka,

  • sestavine,

  • datum izdelave.

6. člen

Izdelke pripravlja in šifrira za ocenjevalno komisijo 3 članska ekipa, ki jo imenuje organizacijski odbor.

7. člen

Izdelke – kruh iz krušne peči ocenjuje do 5 članska ocenjevalna komisija strokovnjakov s področja gastronomije in tehnologije, ki jo imenuje organizacijski odbor ocenjevanja.

8. člen

Komisija ocenjuje izdelke, ki so označeni s šiframi:

A – pšenični kruh

B – kruh posebnih vrst

C – mešani kruh

Če se med potekom ocenjevanja ne more zagotoviti anonimnosti določenega vzorca, se ocenjevanje prekine in se ta isti vzorec oceni ponovno.

9. člen

Izdelki se ocenjujejo posamezno s točkovanjem organoleptičnih lastnosti. Maksimalno število točk, ki ga določen vzorec kruha iz krušne peči lahko doseže, je največ 80 točk.

Kakovost izdelka – kruha iz krušne peči se določa s seštevkom točk, ki se dodelijo za določeno lastnost.

10. člen

Kakovost izdelka se določa s seštevkom točk, ki se dodelijo za določeno lastnost. Ocenjuje se:

   

Maksimalno število točk

zunanji videz in oblika:

oblika kruha

10

(max. 20 točk):

barva skorje

5

 

izgled površine skorje

5

     

vonj skorje in sredice:

vonj skorje

8

(max.15 točk)

vonj sredice

7

     

videz in lastnost skorje ter sredice:

debelina in enakomernost skorje

5

(max. 25 točk)

povezava skorje in sredice

5

 

barva sredice

3

 

poroznost sredice

4

 

enakomernost sredice

3

 

elastičnost sredice

5

     

okus skorje in sredice:

okus skorje in sredice

12

(max. 20 točk)

topnost skorje in sredice

8

 

SKUPAJ

80 točk

11. člen

Ocenjevanje posameznih lastnosti je lahko 0 točk za najslabšo kakovost do maksimalnega števila točk za odlično kakovost izdelka, kot je navedeno v 9. členu tega Pravilnika.

12. člen

Na osnovi točk, ki jih dodelijo posamezni člani komisije se izračuna povprečno končno število točk za posamezni vzorec. Izračunano število točk se vnese v ocenjevalni list in ta predstavlja osnovo za podelitev priznanj.

13. člen

Razvrstitev v kakovostne razrede za kruh pečen v krušni peči:

Pod 60,00 točk zahvala

60,0 – 69,9 točk = bronasto priznanje

70,0 – 74,9 točk = srebrno priznanje

75,0 – 80,0 točk = zlato priznanje

Vrste kruha:

- pšenični kruh (A) pšenični beli kruh (moka TIP 400, 500), pšenični polbeli kruh (moka TIP 850), pšenični črni kruh (moka TIP 1100),

- kruh posebnih vrst (B)

je kruh s posebnimi lastnostmi, ki so mu dodane posebne surovine: mlečni kruh (50 % vode nadomestimo z mlekom), maščobni kruh (vsebuje najmanj 5 % maščob, poimenuje se glede na vrsto maščobe npr. masleni kruh, kruh z oljčnim oljem ipd.), kruh s semeni (2 % semen), kruh z zelenjavo (2 % suhe zelenjave), kruh z zelišči oziroma z začimbami, ki vsebuje toliko začimb, da daje kruhu značilen okus. Odstotki se računajo od skupne količine moke.

- mešani kruh (C) je iz mešanice pšenične, ržene, ječmenove, ovsene, ajdove, koruzne, prosene, sojine ali polnozrnate moke, konopljine moke, drobljenca ali kosmičev. Poimenuje se po vrsti moke: pšenični mešani kruh(najmanj 51% pšenične moke),rženi mešani kruh(najmanj 51% ržene moke),koruzni mešani kruh(najmanj 30% koruzne moke), ajdov mešani kruh(najmanj 30% ajdove moke), ovseni mešani kruh(najmanj 20% ovsene moke), ječmenov mešani kruh (najmanj 20% ječmenove moke),proseni mešani kruh(najmanj 20% prosene moke),polnozrnati mešani kruh(najmanj 30% različnih vrst polnozrnate moke), pirin mešani kruh(najmanj 30% pirine moke ali pirinih kosmičev),konopljin mešani kruh (max. 10% konopljine moke),krompirjev kruh (najmanj 20% krompirja), sadni kruh (najmanj 10% sadja). Odstotki se računajo od skupne količine moke.

Kriteriji za ocenjevanje kakovosti kruha iz krušne peči:

_______________________________________________________________________________________________________________

Zunanji videz in oblika max. 20 točk

Oblika kruha

Ocena 10 Pravilna oblika, značilna za vrsto kruha, z zaobljenim prehodom od oboda proti sredini.

Oblika je delno nepravilna, kruh nekoliko sploščen, deformiran ali potlačen.

Ocena 0 Oblika je nepravilna, kruh je močno sploščen ali potlačen.

Barva skorje

Ocena 5 Barva skorje je enakomerna in odgovarja vrsti in tipu kruha.

 Barva ni povsem enakomerna ali temnejša ali svetlejša.

Ocena 0 Barva je povsem bleda ali pretemna, zažgana.

Izgled površine skorje

Ocena 5 Enakomerna in dovolj pečena skorja.

 Skorja ni povsem enakomerna in značilna za vrsto kruha.

Ocena 0 Skorja je mehurjasta ali razpokana ali poškodovana.

Vonj skorje in sredice max. 15 točk

Vonj skorje

Ocena 8 Prijeten vonj, značilen za vrsto kruha.

 Vonj ni izrazit.

Ocena 0 Vonj ni značilen za vrsto kruha, je tuj ali neprijeten.

Vonj sredice

Ocena 7 Vonj sredice je izrazito prijeten in značilen za vrsto kruha.

 Značilen vonj.

 Vonj ni značilen, izstopa vonj po kvasu, moki ali embalaži.

Ocena 0 Neznačilen vonj, ki je tuj ali neprijeten.

Videz in lastnost skorje ter sredice max. 25 točk

Debelina in enakomernost skorje

Ocena 5 Skorja je enakomerno debela in postopoma prehaja v sredice.

Ocena 0 Skorja je neenakomerna in odstopa od sredice.

Povezanost skorje in sredice

Ocena 5 Popolna povezanost skorje in sredice.

 Skorja delno odstopa od sredice.

Ocena 0 Skorja močno odstopa od sredice (nad 30 mm).

Barva sredice

Ocena 3 Barva enakomerna, značilna za vrsto kruha.

 Barva komaj opazno neenakomerna, vendar značilna za vrsto kruha.

Ocena 0 Barva ni enakomerna in ni značilna za vrsto kruha.

Poroznost sredice

Ocena 4 Poroznost sredice je enakomerna, lahko z večjimi porami, odvisno od vrste kruha.

Dobra, ob skorji je poroznost pregosta.

Ocena 0 Neenakomerna, ob skorji debelejša gosta plast.

Enakomernost sredice

Ocena 3 Sredica brez vodnih obročev, grudic soli ali moke ter ni sprijemljiva (gnetljiva).

Ocena 0 Prisotni so vodni obroči ali grudice soli ali moke, ali je razpokana.

Elastičnost sredice

Ocena5 Elastičnost je dobra, kruh se po stiskanju popolnoma vrne v prvotni položaj.

 Elastičnost ni dovolj izrazita, kruh se ne povrne v svoj položaj ali je trd pri stiskanju.

Ocena 0 Elastičnost sredice je slaba, sredica je trda ali po stiskanju ostane pomečkana.

Okus skorje in sredice max. 20 točk

Okus skorje in sredice

Ocena 12 Okus je prijeten, aromatičen in svojstven tipu in vrsti kruha.

 Okus je prijeten, a premalo izrazit, aroma se še čuti.

 Okus ni izrazit ali je premalo slan ali izstopa okus po kvasu ali starem testu.

Ocena 0 Tuj okus, ki je lahko močno preslan, prekisel ali grenak.

Topnost skorje in sredice

Ocena 8 Dobra topnost skorje in sredice, skorja je pečena in hrustljava.

 Slabša topnost sredice, ki se malo drobi ali lepi skorja je žilava in pretrda.

Ocena 0 Sredica je močno lepljiva ali močno drobljiva, netopna v ustih, skorja močno

žilava.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

14. člen

Po zaključenem ocenjevanju komisija predlaga podelitev priznanj glede na število točk in vrsto izdelka.

15. člen

Ta Pravilnik stopi v veljavo, ko ga sprejme in potrdi organizacijski odbor Državne razstave in ocenjevanja kruha v krušni peči.

Pravilnik sprejet in stopil v veljavo 15.11.2016.

 

Organizacijski odbor

Državne razstave in ocenjevanja kruha iz krušne peči

 

Datum: 15.11.2016

 

 

DEKLARACIJA ŠTEVILKA IZDELKA:

(izpolni organizator)

Naziv izdelka: _________________________________________________________

Poleg sestavin, ki ste jih uporabili, naredite kljukico ali križec. Če uporabljene sestavine ni navedene, jo dopišite.

Obvezno navedite vrsto oziroma tip moke. Pri mešanih kruhih naj bo

naveden % (odstotek) moke.

 

bela moka TIP____%____

 

pecilni prašek

 

__________ moka % _______

 

vanilin sladkor

 

kvas

 

limona

 

mleko

 

sol

 

voda

 

krompir

 

sladkor

 

rum

 

jajca

 

zelišča - začimbe

 

maslo

   
 

margarina

   
 

olje ___________

   

Datum izdelave: _______________

--------------------------------------------------------------------------------------

PRIJAVNI LIST

 

ŠTEVILKA IZDELKA

(izpolni organizator):

 

 

Ime in priimek: _____________________________________________________­­­_

Naslov: _____________________________________________________________

Telefon: _______________ e-naslov:_____________________________________

Članica društva:______________________________________________________

Ime izdelka: _________________________________________________________

Strinjam se, da organizator prireditve uporabi moje zgoraj podane osebne podatke za potrebe izvedbe tega ocenjevanja in razstave.

Strinjam se, da bo prijavljeni izdelek razstavljen na javni razstavi, kjer bo opremljen z navedbo izdelovalca, društva in doseženim kakovostnim razredom (vrsto priznanja). Razstava izdelkov in javna podelitev priznanj bo fotografirana oz. snemana in slikovno oz. video gradivo javno objavljeno.

Datum: ______________________ Podpis:__________________­­­­­____________

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni